Serwis randkowy firmy z Luksemburga

• Autor wątku Autor wątku Lukasz985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry,

Wypowiedziałem umowę na konto premium w serwisie randkowym ***. Konto premium aktywowano mi 20.09.2021. Wykupiłem miesięczny pakiet w cenie 39,90 zł. Dzień później otrzymałem maila, że po miesiącu umowa przedłuży się automatycznie o miesiąc z tym, że opłata będzie tym razem wynosić 199,50 zł. Już wtedy uznałem, że to za dużo i będę chciał zrezygnować z dalszych usług. Jednak po kilkunastu dniach zapomniałem całkiem o tym mailu. I byłem przekonany, że po miesiącu konto premium przedłuży się w cenie 39,90 zł/miesiąc.

Gdy przeglądając pocztę mailową w listopadzie zauważyłem przelew przez PayPal na kwotę 199,50 zł napisałem wypowiedzenie. W tym momencie mama konto premium ważne do 21.12.2021 roku. Czyli łącznie będę korzystał opcji premium przez 3 miesiące. W tym
- za pierwszy miesiąc zapłaciłem 39,90 zł
- za 2. miesiąc pobrano mi 199,50 zł przez PayPal
- za 3. miesiąc nie pobrano kwoty, ponieważ anulowałem transakcje w PayPalu.

Czytając regulamin serwisu przeczytałem w rozdziale na temat "Przedłużenia umowy" znalazłem punkt, którego portal nie spełnił, czyli ”*** poinformuje Użytkownika poprzez wiadomość email, przesłaną na adres email podany podczas rejestracji o zbliżającym się przedłużeniu abonamentu, przed jego przedłużeniem”. Żadnej tego typu wiadomości nie otrzymałem przed końcem pierwszego ani drugiego miesiąca użytkowania, więc zastanawiałem się nad wykorzystaniem tego do żądania unieważnienia przedłużenia umowy.

Zastanawia mnie również czy automatyczne przedłużenie nie powinno wydłużać obecnie trwającej umowy, czyli miesięcznej umowy, której koszt wynosi 39,90 zł. Czy zgodne z prawem jest zmiana wysokości opłaty za automatyczne przedłużenie umowy?

Skierowałem sprawę do Europejskiego Centrum Konsumenckiego. W regulaminie jest również punkt o karze umownej. Obawiam się naliczenia tej kary za to, ze nie zapłaciłem do tej pory

REGULAMIN: ***
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witajcie jestem tu nowym i mam ten sam problem z wyłudzeniem pieniedzy z banku. Ja w trakcie rejestracji przeczytałem cały regulamin i doszedłem do wniosku że wykupie na miesiąc bo wcześniej przed zmiana warunków umowy mnie powiadomnią zgodnie z ich regulaminem pk.4. Jak mi pobrali z banku 199.5 zł napisałem do nich że nie mieli prawa bo mnie nie informowano a wcześniejsza akceptacja dotyczyła w trakcie rejestracji 39 zł. Zgodnie z prawem operatorzy usług internetowych nie mają prawa automatycznie zmieniać bez zgody i akceptacj kienta warunków umowy. Więc to im przedstawiłem i oni odpisali mi że w dniu 13.09.2022 wysłali mi taką informację i mam sprawdzić pocztę oraz w mailu przesyłają mi kopię. Na mojej poczcie w tym dniu nie było żadnej wiadomości co im napisałrm dostalem taka samą odpowiedz ze mam sprawdzić pocztę. Drugi raz nie sprawdzałem lecz napisałem aby przysłali mi nagłówek wiadomości tam są szczegóły, skąd wysłano kiedy i o której godzinie, to byłby dowód że taką wiadomość wysłano zamilkli i to znaczy że nie powiadomili mnie o zmianie umowy to co oni robia to jest wymuszanie inaczej mobbing. Proponuję zebrać grupę i złożyć zbiorowy pozew do sądu.

Jeszcze coś dopiszę jeśli nie mają tego nagłówka wysłanej wiadomości to znaczy że nie powiadomili Cię o zmianie warunków umowy to wymuszanie zapłaty to jest mobbing a straszenie windykacją szantaż.

Powrót