Serwis sprzedający konta do gier

• Autor wątku Autor wątku użytkownik1123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

użytkownik1123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Myślę nad założeniem małego serwisu do sprzedaży kont w grach itp., który maksymalnie ułatwiało by sprzedawanie - to znaczy sprzedawca nie musi płacić podatków samodzielnie (robię to ja za niego), nawet posiadać konta bankowego (pieniądze otrzymane na przykład w postaci kryptowaluty lub PaySafeCard). Słyszałem, że można prowadzić sprzedaż bez zakładania firmy jeśli dochody nie przekraczają 50% minimalnej krajowej, więc serwis mógłby mieć taki limit dla jednego użytkownika - czy jest to prawnie możliwe?

Temat wielokrotnie omawiany na FP. Wykaż minimum własnej inicjatywy w uzyskaniu odpowiedzi na swoje pytanie , poszukaj, poczytaj.

Szukałem, niestety nie znalazłem niczego co by mi pomogło, byłbym wdzięczny za linka do konkretnego tematu

Znalazłem informację o kwocie wolnej od podatku - do 8000 zł rocznie - pytanie czy mogę zrobić serwis w którym rejestracja oparta jest wyłącznie na adresie e-mail i blokuje on zyski miesięczne powyżej połowy minimalnej krajowej oraz roczne powyżej 8 tyś rocznie by sprzedający nie miał żadnych prawnych "zobowiązań"?

Raz - Nigdy nie wiesz, czy sprzedający nie osiąga dochodu z innych źródeł, więc zakładanie "braku prawnych zobowiązań" jest kapkę chybione.
Dwa - skoro chcesz płacić za sprzedających podatki, to rozumiem że masz też pomysł, jak ze zwrotami kont do gier, które czasem "przestają działać".

A tak w ogóle, zanim zaczniesz. Sprawdź, czy w ogóle konta podlegają sprzedaży, i kto jest ich faktycznym właścicielem.

Jeśli osiąga dochód z innych źródeł, to czy nie jego obowiązek zapłacić wtedy podatek?
Konta nie mogą "przestać działać" i legalna jest ich sprzedaż jeśli jest to pełne przekazanie konta na innego właściciela (niektórzy potrafią dać te same dane 100 osobom bez przekazania ich na e-mail klienta) - więc nie wystarczy ostrzec sprzedającego, że jeśli po osiągnięciu dochodów powyżej pewnego poziomu nie tylko z mojego serwisu, musi zapłacić podatek?

Konta mogą przestać działać. Wiedziałbyś o tym, gdybyś poczytał wiele tematów z tego forum.
Nadal nie wiesz jednak, kto jest właścicielem kont w grach online.

użytkownik1123 napisał:
Jeśli osiąga dochód z innych źródeł, to czy nie jego obowiązek zapłacić wtedy podatek?
Konta nie mogą "przestać działać" i legalna jest ich sprzedaż jeśli jest to pełne przekazanie konta na innego właściciela (niektórzy potrafią dać te same dane 100 osobom bez przekazania ich na e-mail klienta) - więc nie wystarczy ostrzec sprzedającego, że jeśli po osiągnięciu dochodów powyżej pewnego poziomu nie tylko z mojego serwisu, musi zapłacić podatek?

To co Ty chcesz zrobić ma znamiona działalności gospodarczej i jeśli chcesz za kogoś rozliczać podatki to musiałbyś dodawać saldo i odejmować od tego podatkki, a z dana osoba rozliczać się na podstawie np. umowy o dzieło jakby chciał wypłacić.

Poza tym istnieja takie strony, gdzie można fakturować, rozliczać podatki nie mając działalności.

Powrót