Serwis tranzytowy, czy legalny??

• Autor wątku Autor wątku lukas_x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas_x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Prowadzę serwis, na którym oferuje dostęp na warunkach premium do plików znajdujących się na serwerach rapidshare.com, na dyskach moich serwerów nie znajdują się żadne pliki, świadczę jedynie usługę transferu w locie, z serwów rapidshare do komputera klienta, moje pytanie brzmi czy taka działalność jest zgodna z prawem??

Witam, a jak taka procedura dokładnie wygląda? Co znajduje się na pańskim serwisie - spis utworów, deep-linki do utworów po wniesieniu opłaty czy jakieś inne przekierowania?

W serwisie nie znajdują się żadne linki, żadne pliki nie są promowane, użytkownicy wykupują jedynie transfer do wykorzystania. Użytkownik musi sam dostarczyć link. Następnie aktywuje procedurę pobierania.

Czyli działa to w pewnym sensie jak szybkie proxy?

Tak, a działanie usługi opiera się na legalnie kupionych kontach premium.

Hmmm, no ciekawa sprawa.
Jeszcze nie słyszałem, żeby właściciele serwerów proxy byli pociągani do odpowiedzialności za treści przesyłane przez ich serwery. Byłoby to cokolwiek śmieszne, bo na takiej samej zasadzie można by potraktować wszystkie node'y na trasie serwer - klient.
Szczególnie, jeżeli żadne dane nie są cache'owane na Twoich dyskach.

może nie tyle proxy (bo, jak rozumiem, de facto nie ma przechowywania danych), co umożliwienie (szybkiej) transmisji danych - wtedy wyłączenie odpowiedzialności takiego usługodawcy określane byłoby zapisami ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną: Rozdział 3 Wyłączenie odpowiedzialności usługodawcy z tytułu świadczenia usług drogą elektroniczną Art.12. do 15. (w szczególności Art.12).

W świetle w/w ustawy moja działalność jest w pełni legalna :D

Powrót