Serwis

• Autor wątku Autor wątku Stranek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stranek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam prowadzilem niezbyt duzy serwis , na ktorym uzytkownik mogl zalozyc kanal i wrzucic video z youtube czy openload.

Ludzie wykorzystywali to ze mozna wrzucac samemu i wrzucali filmy.

Usuwalem prawa autorskie , ale mnie to meczylo i sprzedalem serwis pol roku temu.

Teraz dostalem wezwanie na swiadka o lamanie praw autorskich.
Czy mam brac adwokata?

Czy adwokat z malego miasta 40k mieszkancow bedzie mial o ym pojecie i czy go brac ?

Czy ktos widzial moze jakis podobny przypadek ?

Strona generowała małe zyski w przeciągu ostatnich 3 lat na poczatku zarobila troche.
Ok 120tysiecy zl w 3 pierwsze lata dzialalnosci.

***Regulamin***

PProsze o pomoc

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie 120 a 12 przepraszam za blad.
***Regulamin***

Osoba uprawniona przez dystrubutora wysylala email , na ktory ja reagowalem maxymalnie w ciagu 16h (weekendy rowniez)

Wszystkie dane byly usuwane bezpowrotnie i po wejsciu w dany link byl tylko napis ze video zostalo usuniete przez adminsitratora lub wlasciciela kanalu.

Mam na policje wezwanie jako swiadek.

***Regulamin***

Policjant , ktory do mnie dzwonil poradzil zebym nie odpowiadal na zadne pytania bo moga tego uzyc przeciwko mnie
Ma on przygotowana pule pytan 20 pytan niby , ktore ma mi zadac bo prawnik jest wogole 400km odemnie i nie chce przyjezdzac na przesluchanie

Zastanawiam sie czy to jest sluszne podejscie.

Nigdy nie hostowałem nic u siebie na serwerach zawsze byly to serwisy zewnetrzne

Stranek napisał:
Osoba uprawniona przez dystrubutora wysylala email , na ktory ja reagowalem maxymalnie w ciagu 16h (weekendy rowniez)...
Byłeś usługodawcą świadczącym usługi drogą elektroniczną, Twoje zachowanie było prawidłowe:
Przepis prawny:
Art. 14.
[Wyłączenie odpowiedzialności usługodawcy za przechowywane dane usługobiorcy]

1. Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto udostępniając zasoby systemu teleinformatycznego w celu przechowywania danych przez usługobiorcę, nie wie o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności, a w razie otrzymania urzędowego zawiadomienia lub uzyskania
wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych.

2. Usługodawca, który otrzymał urzędowe zawiadomienie o bezprawnym charakterze przechowywanych danych dostarczonych przez usługobiorcę i uniemożliwił dostęp do tych danych, nie ponosi odpowiedzialności względem tego usługobiorcy za szkodę powstałą w wyniku uniemożliwienia dostępu do tych danych.

3. Usługodawca, który uzyskał wiarygodną wiadomość o bezprawnym charakterze przechowywanych danych dostarczonych przez usługobiorcę i uniemożliwił dostęp do tych danych, nie odpowiada względem tego usługobiorcy za szkodę powstałą w wyniku uniemożliwienia dostępu do tych danych, jeżeli niezwłocznie
zawiadomił usługobiorcę o zamiarze uniemożliwienia do nich dostępu.

4. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się, jeżeli usługodawca przejął kontrolę nad usługobiorcą w rozumieniu przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów.
USTAWA z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną

Ostatnia edycja:
Dostawalem email i dane zostawaly przezmnie usuwane.
Nie odpisywałem na maile , które dostawałem jedynie usuwałem dane w trybie możliwie najszybciej.
Natomiast jesli ktos by sprawdzil czy link zostal usuniety to widniała wyraźna informacja na stronie ze czegos takiego nie ma ze zostalo usuniete.

Pytanie czy to dobrze zeby na policji nie odpowiadac na pytania tak jak podpowiedzial policjant?
Powiedzial zeby nie brac adwokata bo cos tam to nie ma sensu.

Czy to sluszne podejscie zeby nie brac adwokata?

***Regulamin***

Ostatnia edycja:
Czy musialem im odpisywac na te maile ktore dostarczyli czy wystarczy ze usunalem dane ?
Bo ja na te maile nie odpisywalem poprostu usuwalem dane.
Usuniecie bylo widoczne od razu na linku w postaci bledu i informacji o blednym pliku,ktory zostal usuniety przez administratora lub wlasciciela kanalu.

Odmawianie zeznań

Witam
Dostałem wezwanie w sprawie jakis praw autorskich.
Policjant sugeruje odmowę zeznań , ze względu na to , że można się jedynie pogrążyć.
Twierdzi ze jesli ktos podejmie dalsze kroki to dopiero wtedy oplaca sie wziac prawnika i ewentualnie obrac jakas droge obrony.

Zostalem wezwany jako swiadek.

Czy taka linia obrony ma sens zeby odmawiac zeznan ze wzgledu na to ze boje sie ze za swoje slowa w przyszlosci moge poniesc jakies konsewkcnje a nie znam prawa zeby na te pytania odpowiadac.

Czy policjant nie chce poprostu szybko tego odbebnic i dac sobie spokoj ?

RE: Odmawianie zeznań

Przeczytaj sobie artykuł 183 kodeksu postępowania karnego i wszystko będziesz wiedział. Przesłuchanie dotyczy udostępniania w sieci filmu. Jeśli tak to napisz tytuł i ***Regulamin***

RE: Odmawianie zeznań

czytalem to juz
wiem ze jest taka mozliwosc policjant sam to doradzil zastanawiam sie jedynie czy takie cos jest dobre.

na przesluchaniu jeszcze nie bylem wiec sam nie wiem dokladnie o co chodzi.

czy waszym zdaniem moge pojsc za to normalnie siedziec(bez zawiasow) czy raczej bedzie to jakas grzywna czy cos takiego ?

nigdy nie bylem karany

kiedys prowadzilem strone z mozliwoscia zalozenia kanalu swojego i ludzie mogli wrzucac co tylko chcieli na strone ale ja sprzedalem , poniewaz nie chcialem usuwac naruszen praw autorskich , ktorego kilkadziesiat razy usunalem.

Strony nie mam juz ponad pol roku

czy wyasnienie z art 183 jest wmiare poprawne w takich sprawach ?
policjant powiedzial ze to jakis adwokacina przyslal jakies 20 pytan.
Kiedy pytal czy bedzie przy przesluchaniu to powiedzial ze nie ma szans ze nie bedzie nigdzie przyjezdzal czyli raczej nie wykazuje jakiegos mega zainteresowania sprawa lub poporostu wyslal mase takich pozwow.

Ostatnia edycja:
czy uwazacie ze to dobra droga powolac sie na ten artykul ?
tak doradzil policjant

i tez u gory sa pytania moze Pan Panie Leszku moze sie wypowiedziec z takim doswiadczeniem

Nie rozumiem dlaczego z góry zakładasz, że Twoje odpowiedzi mogą Ciebie pogrążać ? Albo nam czegoś nie piszesz albo nie wiesz o czym piszesz.

Policjant mi tak poradzil zeby tak zrobic a potem w razie gdyby chcieli cos dlubac bo dopiero wtedy wziac prawnika.

Nie chcialbym powiedziec czegos co mogloby mnie potem pograzyc w razie dalszych problemow z ta sprawa.
powiem cos nie tak lub w zlym tego slowa znaczeniu .

nie znam aktualnie sprawy i wiem ze chodzi jedynie o naruszenie praw autorskich art 106.1 i pokrewne

Dlatego zastanawiam sie czy takie podejscie jest sluszne zeby odmawiac odpowiedzi na te pytania bo tak powiedzial policjant i nie kazal mi brac zadnego prawnika.
Mowil ze gdyby to bylo cos powaznego to nie prosili by o spotkanie tylko po mnie przyszli o 6 i po komputery

Nie wiem tez przypadkiem czy to nie jakies chomikuj czy cos takiego bo kiedys mozliwe ze ktos u mnie korzystal z tego bo wifi nie mam zabezpiecznego a wokol pelno sasiadow w domach jednordzoinnych

1.I jescze co do 5 postu mam do Pana pytanie czy musialem im odpisywac na te emaile , ktore do mnie wyslali ?
Ja poprostu usuwalem plik/pliki i od razu po usiuniecu byl tam napis "Nie odnaleziono usuniete przez wlasciciela kanalu lub administratora."

Jesli ktos wszedl w ten link w ciagu 12h to widzial ze jest usiniete

2.Czy ta odmowa zeznan bo nie bedzie strzal w kolano ? Nie chcialym poprostu powiedziec nic glupiego bez prawnika.

Ostatnia edycja:
Naprawde poprostu nie wiem za co jest tak naprawde to wezwanie z jakiego powodu.
Bo prowadzilem kiedys nie duza strone a widzialem na forum ze ludzi wzywaja za jakies chomiki , torrenty itd

czy moze odpowiedz mi Pan na te 2 ostatnie pytania (2 strona post 1) i czy Pana zdaniem warto wziac jutro ze soba prawnika(policjant mowil ze absolutnie nie)
Przepraszam ale boje sie i jest zalamany stad tez takie moje odpowiedzi

Ja nie widzę takiej potrzeby ale jak Cię stać na prawnika, który od ręki z zajmie się Twoim przypadkiem to już Twoja decyzja.

Bardzo dziekuje a pytania z postu 1 na 2 stronie.
Jest Pan w stanie udzielic jakiejs odpowiedzi ?

I do tego ostatnie pytanie jesli bedzie Pan tak mily zeby odpowiedziec.

3.Czy zna Pan moze jakies przypadki podobne i czy widzial Pan zeby zapadly wyroki skazujace na wiezienie czy raczej byly to kary pieniezne lub wyroki w zawieszeniu ?
Oczywiscie nie dokladne statystyki tylko Pana postrzezenia z tych wszystkich lat a widze ze jest Pan troche na forum.

Ogolnie dziekuje i tak za wszystkie odpowiedz

Ostatnia edycja:
Powrót