Sex z nieletnią (14.5latka)

Status
Ten wątek został zamknięty.

Iwonek

New member
Na tym forum jestem nowym więc z góry przepraszam za ewentualne błędy z mojej strony. Od dłuższego czasu ktoś do do kolegi dzwoni i mówi ze mnie chce chce zaskarż o sex z nieletnia chciałbym zapytać bo nigdzie nie mego znaleźć jakie kary za to grąz i od ilu lat jest sex dozwolony. I pytanie jeśli się kochali i to była wola dwóch stron to będą jakieś kary? i jak to będzie wyglądając.

Przestępstwo z Art. 200. 1. KK popełnia ten, kto obcuje płciowo z osobą, która nie ukończyła lat 15, bez względu na zgodę osoby małoletniej.
Przepis prawny:
Kodeks Karny

Art. 200. § 1.
Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.

Pozdrawiam :cool:

nooo kolego, błędy ortograficzne i składniowe to rzucają się w oczy :) ale sorki, pytanie ile Ty masz lat. z tego co wiem, odpowiadam. Jeśli jesteś pełnoletni, a ona nie ma skończone 15 lat, to masz wyrok murowany (jeśli oskarżenie zostanie oficjalnie złożone). Tu nie ma nic do rzeczy, że obie strony chciały. Bo jeśli dojdzie do sprawy to nieletnia (pod namową rodziców - a tak zazwyczaj bywa) może złożyć zeznanie, że nie wiedziała o co chodzi albo że w jakikolwiek sposób (wykluczając wersję gwałtu) zmusiłeś ją do tego, np. szantażując. Nasze polskie prawo niestety bywa zawodne. Jeśli dobrze kojarzę, "za majty" grozi 3 do 5 lat (bez szczególnego okrucieństwa). Ale mogę się mylić! Zerknij do kodeksu prawnego/karnego, tam powinno być napisane. pozdrawiam

no cóż ona mam 15 lat teraz ale ja się kochałem miła 14.i 11 miesięcy wiezienie 2-3 lata.. ehh ja nic nie zmuszałem po prostu chcieliśmy

katia87 ... sporo napisałaś, ale sporo błędnie.

Gwałt nie polega jedynie na doprowadzeniu do obcowania płciowego w wyniku użycia przemocy fizycznej, jeżeli zastosowana zostanie groźba bezprawna albo podstęp, również mówimy o gwałcie (Art. 197. 1. KK).

Nie trzeba być również pełnoletnim, aby odpowiadać za popełnienie przestępstwo z Art. 200. 1. KK jak osoba dorosła, wystarczy ukończone 17 lat.

Ostatnia edycja:
Osoba, która dopuszcza się przestępstwa z Art. 200. 1. KK to nie koniecznie pedofil!
Pedofilia to choroba z zakresu zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania.

ehh dlaczego odrazu oceniacie czlowieka? Nie znasz go, nie znasz sprawy. Pamietaj oskarzenie latwo zucic gorzej je potwierdzic.

A czy ja go oceniam? Czy ja piszę że on jest taki czy inny?
Nie.
Tylko informuję czytelników tematu o tym co będzie potem... Może dla kogoś będzie jeszcze czas, żeby się dwa razy zastanowił.

Po pierwsze - dlaczego ten ktoś dzwoni do kolegi a nie do Ciebie?
Po drugie - a ile Ty masz lat?
Po trzecie - z pewnością bliskość "legalnego" wieku może być okolicznością łagodzącą, pamiętajmy że przepis ten jest przede wszystkim "na" pedofili, a nie na dzieci które zbyt szybko chcą być dorosłe. Niemniej jednak nawet wyrok w zawieszeniu to spieprzona kartoteka, czy nie warto było poczekać miesiąca? Ech, dzieci...

pamiętajmy że przepis ten jest przede wszystkim "na" pedofili
I tutaj wszyscy robią wielkie oczy :o

Art. 200. 1. KK ma przede wszystkim chronić osoby w wieku poniżej 15 roku życia, które przez ustawodawce uważane są za niewystarczająco dojrzałe psychofizycznie (z ukierunkowaniem na rozwój psychiczny i emocjonalny), aby w pełni rozumieć powagę odbycia stosunku płciowego lub innej czynności seksualnej.

Nie ma on na celu zapobiegania pedofilii, która jak wcześniej wspomniałem jest CHOROBĄ! i w równym stopniu będzie odpowiedzialna osoba, która ma 18, 25 czy 40 lat, z zaburzeniem zachowania lub nie, współżyjąc z osobą małoletnią, która nie ukończyła 15 lat.

No uprzedzałam, że ekspertem w tym nie jestem i mogę się mylić. o gwałcie wspomniałam, ale w sensie, że w przypadku nieukończenia 15 lat duży wpływ mają rodzice na zeznania nieletniej/go :) Jednak trochę inaczej jest kiedy nieletni uprawiają seks :) Fakt, moje niedopatrzenie - 17 letnia osoba może odpowiadać jak dorosły. Co złego to nie ja :P pozdrawiam

Grim_Repaer - użyłem pojęcia "pedofilia" w znaczeniu potocznym, czyli skoro jesteśmy tak drobiazgowi, poprawię się: przepis przeznaczony przede wszystkim "na" osoby dopuszczające się czynu pedofilnego.

Czyn pedofilny jest tożsamy z pedofilią, więc nie bardzo widzę gdzie jest ta korekta ... Pedofilia w znaczeniu potocznym - potocznie skrótem słowa pedofil określano homoseksualistów, więc nie wiem czy dobrze jest dalej brnąć w tak "nieoświetlone obszary".

Ostatnia edycja:
I tu się mylisz - czyn pedofilny wcale nie jest tożsamy z pedofilią. Powiem więcej: statystyki pokazują, że tylko mniejsza część czynów pedofilnych popełniana jest przez faktycznych pedofili.

I tak jeszcze celem argumentacji:
Za czyn pedofilny uznaje się zatem każde zachowanie o charakterze seksualnym w stosunku do dziecka
W. Czernikiewicz, B. Pawlak-Jordan, "Wykorzystywanie seksualne dzieci"

Również pozdrawiam 8)

Może za bardzo uprościłem ... czyn pedofilny to zachowanie osoby dorosłej wobec dziecka. Jak się to ma do karania 17 latka, który się dopuścił obcowania płciowego ze swoją 14 letnią dziewczyną?

Art. 200. KK nie jest straszakiem na pedofilii, tak jak uważasz, ma za zadanie chronić osoby, w stosunku do których (z racji wieku) należy domniemywać, że nie rozumieją powagi "sytuacji".

Ostatnia edycja:
Ale na jakiej podstawie uważasz że on ma 17 lat?
Nie twierdzę że jest straszakiem, chodziło mi raczej o rozpiętość wymiaru kary. Na gruncie psychologicznym czynności seksualne z osobą w środku wieku dojrzewania mają kolosalnie różne skutki od takich czynności z dzieckiem, które jeszcze nie weszło w tę fazę.
Przepis ten musi to uwzględniać, co czyni właśnie taką rozpiętością kary. Zatem jako osoby "nie rozumiejące w pełni powagi sytuacji" można określić rzeczone 14,5-latki, z pewnością nie np. 8-latka, który sytuacji nie rozumie zupełnie. A jego ten przepis też chroni.

Pzdr 8)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót