Sgb ii

• Autor wątku Autor wątku Padeborniaczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Padeborniaczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam , przebywam na terenie niemiec od 11 miesiecy z moim partnerem , na poczatku 2013 roku urodzilo nam sie dziecko , partner podjal prace lecz szef rozwiazal z nim umowe po 3 miesiacach z powodu za duzej przepasci jezykowej , zlozyl on wiec podanie o SGB II ( nie jestesmy malzenstwem wiec w podaniu takze ja sie o to swiadczenie ubiegam ,ze wzgledu tez na to bysmy mogli razem mieszkac w tym mieszkaniu ktore bedzie oplacal urzad ) , wypelnilismy wniosek , donieslismy wszystkie dokumenty ktore urzedniczka z Jobcenter potrzebowala i gdy czekalismy juz na odpowiedz otrzymalismy list w ktorym prosza o doniesienie im druku z Auslanderamtu o potwierdzenie mojego tzw "ausländerrechtlichen status". I teraz zaczynaja sie schody poniewaz moj partner pozwolenie te dostal gdy pracowal i nasza córka zostala pod niego "podpieta". Problem jest ze mna , jak takie pozwolenie mam otrzymac ( dostaje kinder i elterngeld w Agentur fur Arbeit dali mi tzw "mutterzeit" na okres 3 lat ), prosze o szybka pomoc poniewaz termin doniesienia tego druku dostalismy tylko do 7 lipca a nie wiemy co robic poniewaz wniosek partnera stoi w miejscu bez rozwiazania tego problemu. Z gory dziekuje

no i tu bedzie problem bo Freizügigkeitsbescheinigung (pozwolenie jak to nazywacie ) juz nie wystawiają zostalo zniesione w styczniu

Bisher wurde freizügigkeitsberechtigten Unionsbürgern eine Bescheinigung über das Aufenthaltsrecht, die so genannte Freizügigkeitsbescheinigung, ausgestellt. Diese Bescheinigung wurde mit Wirkung vom 29.01.2013 ersatzlos abgeschafft.

http://www.duesseldorf.de/auslaenderamt/eu_service/keine_bescheinigung_mehr/index.shtml

zreszta bez pracy lub pieniadzy wlasnych na utrzymanie nie wystawili by Ci tego ,a Auslanderamt teraz moze was tylko pożegnać ,jak wiekszosc polaków od nowego roku . Nie macie prawa do swiadczen ,nie przepracowaliscie tu nawet roku

podobnie jak Ci panstwo nie mieli prawa do zasilku i zostali bez srodkow do zycia

Rodzicom z Polski Jugendamt odebrał sześciotygodniowe niemowlę
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,ti...godniowe-niemowle,wid,15753109,wiadomosc.html

Hans-Peter Friedrich zapowiedział w Luksemburgu, że władze Niemiec będą wydalać z kraju imigrantów, wyłudzających zasiłki i dodatkowo zakażą im ponownego przyjazdu przez pewien czas, aby nie wrócili na drugi dzień. Kontrolować ma to policja. konieczna jest poprawa warunków życia w najbiedniejszych krajach Unii, aby uniknąć "socjalnej turystyki"

Ostatnia edycja:
hmm , czyli nieciekawie , ogolnie w jobcenter powiedzieli ze z moim partnerem problemu nie bedzie bardziej ze mna bo nie pracowalam ani nic ale kazali sprobowac , wiec w poniedzialek musimy sie przejsc i zlozyc podanie tylko na niegocy powiedziec ze doszlismy do wniosku ze gdy partner bedzie chodzil z rana na sprachkurs to ja bede w domu pilnowac dziecka a gdy on wroci on bedzie zajmowal sie dzieckiem a ja pojde do pracy , czy to dobre wyjscie ?

Ostatnia edycja:
Wy jestescie dla urzed tzw. Bedarfsgemeinschaft (czyli "wspolnota tworzaca wspolne gospodarstwo domowe"), a wiec nawet jak ty nie masz dochodow, to oni fikcyjnie wylicza, co partnerowi teoretycznie powinno przyslugiwac mu od ciebie jako wklad finansowy na czynsz, jedzenie itd. i o tyle mu skroca ta pomoc

zreszta Elterngeld jest od 2011r calkowicie odliczony z zasilku ALGII podobnie jak Kindergeld ,wiec nic by tobie nie przysługiwało

ubezpieczenie opłacasz sama ?

Tak, opłacam ubezpieczenie sama.
Rozważaliśmy z partnerem ślub- czy to, że byłabym jego małżonką coś zmienia?

I czy może złożyć papiery z uwzględnieniem mnie (Bedarfsgemeinschaft) lecz bez mojego wniosku o zasiłek od nich?

Z góry dziękuję Wam za pomoc.

czy ktos moze udzielic odpowiedzi ?

Powrót