P
Padeborniaczka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam , przebywam na terenie niemiec od 11 miesiecy z moim partnerem , na poczatku 2013 roku urodzilo nam sie dziecko , partner podjal prace lecz szef rozwiazal z nim umowe po 3 miesiacach z powodu za duzej przepasci jezykowej , zlozyl on wiec podanie o SGB II ( nie jestesmy malzenstwem wiec w podaniu takze ja sie o to swiadczenie ubiegam ,ze wzgledu tez na to bysmy mogli razem mieszkac w tym mieszkaniu ktore bedzie oplacal urzad ) , wypelnilismy wniosek , donieslismy wszystkie dokumenty ktore urzedniczka z Jobcenter potrzebowala i gdy czekalismy juz na odpowiedz otrzymalismy list w ktorym prosza o doniesienie im druku z Auslanderamtu o potwierdzenie mojego tzw "ausländerrechtlichen status". I teraz zaczynaja sie schody poniewaz moj partner pozwolenie te dostal gdy pracowal i nasza córka zostala pod niego "podpieta". Problem jest ze mna , jak takie pozwolenie mam otrzymac ( dostaje kinder i elterngeld w Agentur fur Arbeit dali mi tzw "mutterzeit" na okres 3 lat ), prosze o szybka pomoc poniewaz termin doniesienia tego druku dostalismy tylko do 7 lipca a nie wiemy co robic poniewaz wniosek partnera stoi w miejscu bez rozwiazania tego problemu. Z gory dziekuje