shenken

• Autor wątku Autor wątku martulik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martulik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam mam na imie Daniel. Pisze do was z prosba o pomoc w doradzeniu w mojej sprawie ktora jest dla mnie bardzo wazna, od 4 lat jestem poszukiwany w Niemczech listem gonczym ale nie Europejskim, a za nie dlogo planuje wyjazd do Belgi za praca i obawiam sie tego czy jak bym tam wjechal i zostal tam skontrolowany przez policje to czy nie zostal bym aresztowany lub czy tak? na dzien dzisiejszy moge jezdzic do Polski i do Czech, a te dwa kraje sa rowniez w schengen tylko jeszcze nie maja wprowadzonego Euro. W zeszlym roku bylem na poradzie u prawnika w Posce i powiedzial mi ,ze w mojej sprawie moge jezdzic po calej Europie tylko musze omijac Niemcy ale chcialbym sie poradzic kogos jeszcze, kogos kto sie zna na tym prawie?????z gory dziekuje i pozdrawiam

czy ktos morze mi pomuc w tym temacie??????????????

wielkie dzieki za odpowiedz, przeczytalem ten link o rokicie i to jest cos wspulnego z moja sprawa ale dalej nie jestem pewny , wiem ze do polski moge wjechac smialo ,a co do innych krajow dalej nie mam 100% pewnosci ???????????????

a jak nie ma juz granic i maja wprowadzone euro????

niestety nie wiem..nie orientuje sie zabardzo w tych sprawach

wysle Ci wiadomosc na PW

martulik napisał:
a jak nie ma juz granic i maja wprowadzone euro????

Nie rozumiem co ma wspólnego z tą sprawą jednostka monetarna?
Jeśli nie ma wystawionego ENA to możesz poruszać się po całej Europie i zgadzam się z prawnikiem,że musisz uważać na Niemcy bo przepisy i prawo obowiązują generalnie całą Europę jednak w każdym kraju obowiązują również wewnętrzne dlatego nie jedź do Niemiec.

a od kiedy to w strefie Schengen nie ma granic?? :o i co ma z tym wspolnego waluta ? :o

wielkie dzieki za pomoc, jeszcze jedno pytanie morze ktos was wie cos na ten temat czy jak bym zmienil sobie nazwisko ,przykladowo na ( zony )to czy moglbym smialo wjerzdzac do niemiez? czy to nie przejdzie????????????

Niestety nie przejdzie.W bardzo prosty sposób cię sprawdzą poprzez Pesel, przy byle jakiej kontroli, jeśli masz dług za mandat to jesteś w Schufa tj taki rejestr dłużników i możnaby wyliczać jeszcze.
Zmiana nazwiska nic ci nie da.

kiedys gdzies wyczytalem ,ze Niemcy jak kontroluja to ich system nie ma takiego dostepu zeby mogl osobe sprawdzic po nr. Pesel lub NIP. ale nie wiem ile w tym jest prawdy caly czas cos probuje znalesc na ten temat??

Ich system lepszy jest od naszego ale jak ktoś ci podpowiada bzdury :D ja to nazywam "WIELKA BETONIARA" chodzi o komputer centralny gdzie znajdują się dane ludzi poszukiwanych na podstawie ENA i innych nakazów i tam od razu po Peselu wyskakuje ptaszek.

a orientujesz sie morze w takim temacie, mam kobiete Czeszke i jak by zmienil przykladowa obywatelstwo na Czeskie i na jej nazwisko to czy to by przeszlo????

tylko na obywatelstwo przynajmniej w Niemczech sprawdzaja wszystko(czy nie bylo sie karanym itd)mysle ,ze na Czeskie tez

Powrót