Sicherheitsschuhe - kto ponosi koszta ? Arbeitsrecht

• Autor wątku Autor wątku franz87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franz87

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Dzień Dobry,
Mam pytanie dotyczące prawa pracy w Niemczech.
Byłem dzisiaj na rozmowie o pracę w tzw. Zeitarbeitsfirmie.
Zaproponowano mi pracę w fabryce, gdzie potrzebne jest obuwie ochronne.
Powiedziano mi, że mogę je kupić samemu lub oni (czyli mój pracodawca) mi je da, ale będę musiał za nie zapłacić 25 euro.

Pracowałem już w kilku Zeitarbeitsfirmach i standardem było, że to pracodawca zapewniał obuwie itp. Trochę zdziwiło mnie, że tym razem ja jako pracownik mam ponosić te koszta. Powiedziałem, że z tego co wiem kodeks pracy mówi, że to pracodawca musi zapewnić takie rzeczy. Pani wzruszyła tylko ramionami i powiedziała,że u nich to standard.

Chciałem się doinformować czy pracodawca może ode mnie żądać takich kosztów. Tu nie chodzi o te kilkanaście euro, bo to są znikome koszta.
Ale jeżeli okazałoby się, że ta firma nie ma racji to nawet nie chce mi się podejmować u nich pracy, bo jak oszczędzają na takich rzeczach, to kto wie jakie kwiatki będą w przyszłości, a kilka negatywnych doświadczeń z podobnymi firmami mam.
Po drugie kieruje mną ciekawość, bo zawsze byłem pewny, że zapewnienie takich rzeczy to oczywistość...

Znalazłem informację w Internecie powołującej się na:
§ 3 Grundpflichten des Arbeitgebers
gdzie jest mowa o ponoszeniu tych kosztów przez pracodawcę.

Ale proszę was o pomoc.

Koszty obuwia ochronnego ponosi pracodawca (§ 3 ust. 3 Arbeitsschutzgesetz - Ustawa o bezpieczeństwie pracy).

Ok, czyli wymaganie ode mnie zapłaty za takie obuwie to nie słabe standardy firmy, ale nie przestrzeganie prawa.
Dziwi mnie cała ta sprawa, bo ta firma chwali się prawie 150-ma siedzibami w całych Niemczech...

Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji.
Tym razem zorientowałem się, że takie zachowanie firmy jest nielegalne.
Co by było gdybym na zgodził się uiścić opłatę za coś , za co pracodawca wg. kodeksu pracy nie mógł opłaty żądać? - mogę w przyszłości żądać zwrotu tej kwoty, czy uiszczenie opłaty wiąże się niejako ze zgodą na taki stan rzeczy.
I nie chodzi mi tu konkretnie o te zakichane buty za 25 euro :) ale ogółem.
I np. źle policzone stawki godzin pracy/dodatki, źle wyliczone przepracowane godziny itp.

Powrót