Sieć osiedlowa i umowa między Użytkownikami

• Autor wątku Autor wątku swayzee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swayzee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!

Niestety nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które chcę zadać dlatego zakładam nowy temat.

Posiadamy w bloku sieć komputerową. Nie mamy założonego stowarzyszenia ani nic z tych rzeczy. Nikt też nie zarabia ani złotówki za obsługę sieci. Chcielibyśmy skorzystać z promocji na łącze Internetowe lecz wiąże się to ze stałą umową na to właśnie łącze. Jeżeli jednak ktoś zrezygnuje z uczestnictwa w sieci to automatycznie dla całej reszty koszta wzrosną. W najgorszym przypadku zrezygnują wszyscy i ja jako abonent łącza będę musiał przez określony czas płacić za nie z własnej kieszeni.

Moje pytanie brzmi następująco:
Czy jakakolwiek umowa lub oświadczenie podpisane przez innych Użytkowników sieci byłyby dla nich zobowiązujące do pozostania w niej i opłacania składek za Internet przez określony okres czasu?

Niestety nie
doprowadza do tego że tem co zakładał traci najwięcej

Istnieje więc jakaś możliwość "związania" Użytkowników z siecią na określony czas?

Wydaje mi sie ze zwykla umowa cywilna by to zapewnila, ale prawnikiem nie jestem.

OK. Dziękuję za odpowiedź. Pozostaje nam więc korzystać dalej z obecnego łącza...

Powrót