Sieć żabka - oznaczenie towaru

• Autor wątku Autor wątku prawd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prawd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, spotkałem się wczoraj z taką sytuacją i zastanawiam się, jak to wygląda z punktu prawnego. Otóż w sklepie żabka kupowałem napój, zwróciłem uwagę, że jest promocja na 2.99. Natomiast w kasie pani naliczyła 3.59, po moim pytaniu, czy towar nie jest przeceniony, odpowiedziała, że tylko z promocyjną kartą. Doczytałem na stronie i faktycznie mają takie promocje. Mimo to sposób oznaczenie wprowadził mnie w błąd, choć samo oznaczenie zapewne informowało "małym druczkiem", że cena dotyczy tej promocji. Czy w takim wypadku nie narusza to praw konsumenta?

JWF1506 napisał:
To informowało czy nie informowało?
Jeśli myślałbym, że nie informowało, to nie zadawałbym pytania. Samo pytanie natomiast dotyczy sytuacji, w której ta informacja jest, czy mimo wszystko nie jest to wprowadzanie klienta w błąd.

W błąd wprowadził mnie sposób przedstawienia ceny (podobnie jak na przykład przedstawianie ceny z dopiskiem netto - niby wszystko jasne, ale jednak). Wystawianie niższej ceny dotyczącej promocji na półkach sklepowych interpretuję jako stosowanie nieuczciwej praktyki rynkowej, pytam czy taka interpretacja jest słuszna.

prawd napisał:
jest promocja na 2.99
Jesli taka cena byłą przy towarze, to taką cenę byłeś zobowiązany zapłacić.

Ustawa z dnia 9 maja 2014 r. o informowaniu o cenach towarów i usług:
Art. 4. 1. W miejscu sprzedaży detalicznej i świadczenia usług uwidacznia się cenę oraz cenę jednostkową towaru (usługi) w sposób jednoznaczny, niebudzący wątpliwości oraz umożliwiający porównanie cen.

prawd napisał:
podobnie jak na przykład przedstawianie ceny z dopiskiem netto

Sprzedawca jest obowiązany konsumentowi podawać wyłącznie ceny brutto

Art. 3. 2. uictu W cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi) podlega obciążeniu podatkiem od towarów i usług lub podatkiem akcyzowym. Przez cenę rozumie się również stawkę taryfową

cedwah napisał:
Jesli taka cena byłą przy towarze, ...
Tylko zauważ, że podobno była tam informacja o warunkach skorzystania z takiej ceny.

prawd napisał:
Czy w takim wypadku nie narusza to praw konsumenta?
Moim zdaniem nie.
prawd napisał:
Wystawianie niższej ceny dotyczącej promocji na półkach sklepowych interpretuję jako stosowanie nieuczciwej praktyki rynkowej, pytam czy taka interpretacja jest słuszna.
Moim zdaniem nie jest słuszna.

LeszsekS napisał:
Tylko zauważ, że podobno była tam informacja o warunkach skorzystania z takiej ceny
Nie może być takiej sytuacji. Cena musi być jednoznaczna, niebudząca wątpliwości. Co innego gdyby oprócz ceny 3,95zł była informacja, że towar można również kupić w promocyjnej cenie 2,99zł i info o warunkach tej promocji.

cedwah napisał:
... Co innego gdyby oprócz ceny 3,95zł była informacja, że towar można również kupić w promocyjnej cenie 2,99zł i info o warunkach tej promocji.
Jak wyżej:
prawd napisał:
... zwróciłem uwagę, że jest promocja na 2.99. ...
Przynajmniej w dostępnych sklepach w mojej okolicy jest podwójna cena.

loco1 napisał:
I tak na pewno było, tylko autor wątku bardzo enigmatycznie o tym pisze.
Po prostu trudno mi to określić, bo dokładnie oznaczenia nie pamiętam. Widziałem tylko, jak te oznaczenia powinny wyglądać (w internecie).

W takim razie czy oznaczenie, które odwołuje mnie do jakiejś promocji jest w tym przypadku jednoznaczne? Jest w końcu uzależnione od warunków promocji które mogą się w każdej chwili zmienić. Analogiczna sytuacja z "nie budzące wątpliwości".
Samo oznaczenie (patrząc na zdjęcie z internetu) mówi tylko "cena z kartą codzienne korzyści". Nie wyjaśnia skąd wziąć kartę ani jakie są warunki promocji.

Z racji powtarzających się pytań, dziś poszedłem do tej żabki by się upewnić, jak to wyglądało. Faktycznie, cena była podwójna, wyglądająca tak samo, jak na stronie internetowej żabki dotyczącej promocji "codzienne korzyści".

prawd napisał:
Faktycznie, cena była podwójna, wyglądająca tak samo, jak na stronie internetowej żabki dotyczącej promocji
Prezentowane dwóch cen pod jedną nazwą towaru jest dozwolone, bo informacje z gazetki nie są wiążące. Jednak takie samo uwidacznianie przez sprzedawcę ceny w sklepie może spotkać się z zarzutem naruszenia, miedzy innymi przepisów ustawy o informowaniu o cenach towarów i usług (art. 4 ust. 1) oraz ustawy o prawch konsumenta (art. 8.). Zgodnie z nimi sprzedawca ma obowiązek uwidacznić cenę towaru w miejscu sprzedaży detalicznej w sposób jasny, zrozumiały, jednoznaczny, niebudzący wątpliwości oraz umożliwiający porównanie cen. Przy prawidłowo oznaczonej obniżce cen (promocji) powinien uwidicznić tylko jedną (niższą) cenę albo przekreśloną cenę przed obnizką i obok cenę promocyjną. Umieszczenie dwóch róznych cen obok siebie pod jedną nazwą towaru jest już nawet literalnie dwuznaczne i może budzić wątpliwości. Poza tym w takiej sytuacji ma zastosowanie przepis art. 5 ustawy z dnia 9 maja 2014 r.

Ustawa z dnia 9 maja 2014 r. o informowaniu o cenach towarów i usług (Dz. U. 2014 poz. 915):
Art. 5. W przypadku rozbieżności lub wątpliwości co do ceny za oferowany towar lub usługę konsument ma prawo do żądania sprzedaży towaru lub usługi po cenie dla niego najkorzystniejszej.

prawd napisał:
dziś poszedłem do tej żabki by się upewnić, jak to wyglądało. Faktycznie, cena była podwójna, wyglądająca tak samo, jak na stronie internetowej żabki dotyczącej promocji "codzienne korzyści".
Widziałem stronę

Powrót