P
pax
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam! Przedstawię najpierw istniejącą sytuację: właścicielkami nieruchomości (działka + stary dom do rozbiórki) są trzy panie, nazwijmy je X, Y, Z. Od kilkunastu lat nie mogą się dogadać co do sprzedaży nieruchomości, pomimo nieodmiennie deklarowanej chęci sprzedaży - pani X bowiem zawsze w ostatniej chwili wycofywała się z zamiaru transakcji, zupełnie irracjonalnie. Niedawno (dzięki Internetowi
) dowiedziałem się, że na terenie omawianej nieruchomości od ponad 11 lat jest zarejestrowana firma, przez nikomu nieznaną (prawdopodobnie nieistniejącą) osobę, bez wiedzy i zgody współwłaścicielek, pań Y i Z. Teren działalności tej tajemniczej firmy jest zbieżny z terenem działalności innej firmy syna pani X.
Moje pytania: w jaki sposób ktokolwiek mógł zarejestrować w 1998 roku firmę na terenie nieruchomości stanowiącej współwłasność 3 osób bez zgody i wiedzy wszystkich współwłaścicielek? Czy możliwe było dokonanie tego w sposób legalny? (osobiście nie sądzę). Co obecnie można zrobić w zgodzie z istniejącym prawem, by usunąć dziwną firmę i sprzedać tę nieruchomość? Mało prawdopodobne bowiem, by znalazł się ktoś, kto zechciałby kupić działkę z zarejestrowaną na niej firmą-widmo.
Moje pytania: w jaki sposób ktokolwiek mógł zarejestrować w 1998 roku firmę na terenie nieruchomości stanowiącej współwłasność 3 osób bez zgody i wiedzy wszystkich współwłaścicielek? Czy możliwe było dokonanie tego w sposób legalny? (osobiście nie sądzę). Co obecnie można zrobić w zgodzie z istniejącym prawem, by usunąć dziwną firmę i sprzedać tę nieruchomość? Mało prawdopodobne bowiem, by znalazł się ktoś, kto zechciałby kupić działkę z zarejestrowaną na niej firmą-widmo.