Siedziba spółki, głosowanie jawne/tajne, decyzje jednomyślne, bezwzględną większości

• Autor wątku Autor wątku Pantemonum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pantemonum

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam, jestem w trakcie podjęcia uchwał w spółce z o.o. założonej przez portal S24 więc w tej umowie nic na ten temat niema o którym zaraz napiszę stąd rodzi się kilka wątpliwości.

1) Spółka jest zarejestrowana w wirtualnym biurze i nie mam możliwości przeprowadzić tam fizycznie zgromadzenia więc:
- w protokole mamy zapis o zgromadzeniu wspólników w siedzibie... - chodzi tutaj o całą miejscowość bez względu na ulicę itp czy konkretny adres spółki; czy zastosować inne miejsce wyrażone za zgodą wspólników ?

2) Nadzwyczajne zgromadzenie jest wygodne bo nie ma potrzeby powiadamiania listownego ?

3) kiedy głosowanie tajne a kiedy jawne ?

4)kiedy głosowanie jednomyślne (sprzeczne z nauturą?), "jednogłośne", bezwzględną większością głosów itp

5) czy są potrzebne katy do głosowania i ktoś je sprawdza przy kontroli ? czy to zwykły nie potrzebny kolejny papier

Obecnie chcę ustanowić wynagrodzenie dla prezesa spółki z powołania - jakie te cechy powinno zawierać ?

odpowiadając na Twoje pytania

1) siedzibą jest miejscowość. np. Warszawa. Zgromadzenie Wspólników nie musi odbywać się w biurze pod adresem, w którym spólka jest zarejestrowana

2) Nadzwyczajne / Zwyczajne to tylko nazwy. W praktyce wykorzystuje się tu przepis art. 240 ksh, zgodnie z którym nie trzeba formalnie zwoływać zgromadzenia wspólników jeśli wszyscy wspólnicy są obecni na zgromadzeniu i żaden z nich nie wniesie sprzeciwu do odbycia zgromadzenia

3) zasadą jest głosowanie jawne. Głosowanie tajne nad sprawami osobowymi - czyli np. powołanie kogoś do zarządu, udzielenie absolutorium. Poza tym głosowanie tajne zarządza się na żądanie wspólnika

4) co do zasady uchwały zapadają bezwzględną większością głosów

5) karty do głosowania zwykle sporządza się do głosowania tajnego. Pozostałe głosowania odbywaja się z reguły ustnie, czy przez podniesienie ręki

Powrót