Skąd duplikat umowy kredytowej?

• Autor wątku Autor wątku angelkaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelkaaa

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam serdecznie ,
opiszę swój problem dotyczacy mojego chlopaka przebywajacego obecnie w zakladzie karnym;

Został zaciągniety kredyt w wys, 20 tys. w 2008 r , pewna ilosc rat zostala splacona jednakze po trafieniu do zk przestal byc splacany , bank przekazal sprawe firmie ULTIMO , i teraz mamy problem gdyz umowa kredytowa zostala zagubiona podczas przeprowadzki ... przez tto nie mozemy obliczyc czy ten kredyt jest juz przedawniony ... nie wiadomo nic... kiedy zostala wypowiedziana umowa , od kiedy zajmuje się nią Ultimo i brak wszystkich potrzebnych informacji gdyby owa firma podała sprawe do sądu ... nie ma nawet jak sie bronic a wiem dobrze ze mozna ...

Skąd uzyskać duplikat umowy kredytowej oraz informacje o wypowiedzeniu umowy ? Czy wogóle jest jeszcze jakiś ślad tego kredytu w banku ( Lukas Bank) ? jak rozmawiac zeby nie przerwać biegu przedawnienia ?niechce się kontaktowac z Ultimo w żaden sposób... jeszcze jedno pytanie ; nie wiem czy dobrze myślę - mniej wiecej w jakim czasie od niespłacenia ostatniej raty kredytu bank wypowiada umowe? czy jest to możliwe ze trwało to az do 2011(pierwszy odzew ultimo) kiedy ostatnia rata zostala wplacona na poczatku 2009 r. i dopiero wtedy należność stała się wymagalna? mam wrazenie ze po 2 ratach niespłaconych bank wypowiada umowe i od tego czasu liczy sie przedawnienie ?? Proszę o pomoc i Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Przedawnienie dla kredytu wynosi 3 lata. Z tego co napisałaś wynika, że kredyt był wzięty w 2008 roku, chłopak dostał gotówkę do ręki czy na konto bankowe ? Przelewał pieniądze czy wpłacał w kasie ? Czy byliście w banku ?

kredyt był na jakiś warunkach pracowniczych ( był pracownikem owego banku) ja nie wiem dokladnie gdyż ja w tym czasie z nim nie bylam a teraz przebywa w Zk , Czy te pytania maja jakis istotny wplyw na moje pytanie gdzie mozna starac sie o duplikat umowy kredytowej i wypowiedzenia skoro dlug jest juz w windykacji ?

Jeśli tak to zajmie mi chwilę zanim dostane telefon i bede mogla sie spytac

Tobie jako osobie postronnej bank na pewno nie udzieli żadnej informacji. Moim zdaniem graj vabank jak zadzwoni FW powiedz, że nie uznajesz długu ze względu na przedawnienie.

No ale załużmy że mam pełnomocnictwo notarialne albo takie od naczelnika SW , albo że nawet osadzony jest juz na wolności . I gdzie sie udać po duplikat umowy kredytowej i wypowiedzenia umowy ? Do banku który oddał dług FW czy do FW ? Jesli do FW to czy przypadkiem nie przerwiemu biegu przedawnienia?

Jeżeli bank sprzedał wierzytelność nie jest już stroną w Waszej sprawie, informacje powinnaś otrzymać z FW, piszę powinnaś bo z reguły nie udzielają wyjaśnień. Możesz próbować z nimi rozmawiać ale nie wiem czy to coś da.

bank oddaje dokumenty i nawet śladu kredytu juz u nich nie ma? a czy próbą rozmów nie przerwe biegu przedawnienia ? jeszcze jedno pytanie w takim razie , jesli dojdzie do rozprawy sądowej to czy można podnieść zarzut przedawnienia jesli nie mam na papierze gdzie im tego pokazac tzn poprzeć ten zarzut ... co potrzebne jest na takiej rozprawie , jakie dowody ? U prawnika byłam ale nie wiele pomógł ( chodz jest bardzo renomowany;/)

Bank sprzedaje wierzytelność i ma to gdzieś :) Non stop błądzisz we mgle .... jak chłopak spłacał raty ? Przelewem czy w kasie banku ? Jak przelewem to sprawdzić historię swojego konta kiedy poszła ostatnia rata kredytu. Jak w kasie to poszukać pokwitowania chyba, że wszystkie dokumenty Wam zaginęły (sic!). W czasie rozmów z FW to Ty powinnaś wyciągnąć od nich informacje a nie na odwrót. Przedawnienie możesz podnieść tylko i wyłącznie przed Sądem. I to strona przeciwna powinna udowodnić swoją rację. Zresztą jak skierują sprawę do Sądu otrzymasz nakaz do ręki i zapoznasz się z nim. Tzn. chłopak :)

Powrót