Skad lokal zastepczy

• Autor wątku Autor wątku kackkrak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kackkrak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Co dzieje sie z delikwentem jesli dostaje eksmisje a nie dostaje od Sadu "prezentu" w postaci zapisu o "Lokalu socjalnym"- czyli BEZ PRAWA DO LOKALU SOCJALNEGO

Czy istniej jeszcze eksmisja na bruk (chyba nie :)) ) a jesli nie to kto ma obowiazek zapewnic takiemu "lokatorowi" lokal zastepczy czy jak tam to zwal.

A czy moze to byc np Dom dla Bezdomnych (tak cos w MPSIe mowili :))

Dokladnie przestudiowalem sobie ustawe oraz niniejsze forum - i z przykroscia musze przyznac ze niestety nie znalazlem na ten temat wyczerpujacej odpowiedzi.

Bede wdzieczny ze ewentualne uwagi kolezenstwa w przedmiotowej sprawy - Przy okazji chcialem pozdrowic Panstwa Moderatorow - a zwlaszcza "sprzatajaca" Dagmarke zyczac wszystkiego najlepszego na najbizsze swieta - i nie tylko na nie

No to se poczytalem :))) dzieki Agato - ale problem jest inny

na polecanej stronie w naglowku jest napisane

ostatnia modyfikacja: 14:49 03.03.2005

Stan prawny na dzień 1 stycznia 2002 r.

I w zwiazku z tym mam pytanie - czy stan prawny po 01 01 2002 nie ulegl zmianie ?

A jesli ulegl - to czy tekst - ostatnia modyfikacja - mowi ze stan prawny jest aktualny - ?

problem jest taki czy istnieje tak jak jest napisane w polecanym zalczniku - eksmisja na bruk - w przypadku nie przyznania lokalu socjalnego - poza okresem "zimy"

Kazimierz

Składasz podanie do Urzędu Miasta do Burmistrza o przydział lokalu i załączasz wyrok sądowy

nie istnieje, gmina albo dłużnik znajduje pomieszczenie art 1046 § 4 lub wierzyciel musi znaleźć lokal tymczasowy 1046 § 5. Life is brutal and full of zasadzkas.

[cytat:2iw0oupe]
Gminy blokują eksmisje
NIERUCHOMOŚCI BRAK LOKALI SOCJALNYCH I POMIESZCZEŃ TYMCZASOWYCH 07:00 23.03.2007
piątek

Co roku spada wykonalność wyroków eksmisyjnych
Gminy nie mają środków na budownictwo socjalne
Zdaniem ekspertów jest to efekt złej polityki mieszkaniowej gmin

Z roku na rok rośnie liczba niewykonanych wyroków eksmisyjnych, a właściciele mieszkań muszą czekać w nieskończoność na opuszczenie ich lokali przez uciążliwych najemców.

Od dwóch lat nie ma możliwości wykonania żadnej eksmisji, jeżeli lokator nie dostanie w zamian lokalu socjalnego albo pomieszczania tymczasowego od gminy - mówi Iwona Karpiuk-Suchecka z Krajowej Rady Komorniczej. Tymczasem gminom lokali takich od zawsze brakuje. W samym Lublinie na mieszkania socjalne czeka 1700 osób, a Warszawie ponad 800.
[/cytat:2iw0oupe]

http://www.integracja.org/ledge/x/10998 ... FB0.tomcat

[cytat:3pbifzxm]
07.02.1997 r.; III CZP 120/96; OSNC 1997/6-7/69) orzeczenie o uprawnieniu do lokalu socjalnego wyklucza w ogóle mo żliwość eksmisji do czasu uzyskania takiego lokalu od gminy.
Poza tym istnieją okresy, w czasie których eksmisji nie przeprowadza się (tzw. okres ochronny): od 1 listopada do 31 marca roku następnego włącznie. Nie dotyczy to osób:
- eksmitowanych za znęcanie się nad rodziną,
- którym wskazano lokal, do którego ma nastąpić przekwaterowanie, a mimo to nie opuścili dotychczas zajmowanego lokalu.
Obowiązujące przepisy wciąż dopuszczają możliwość eksmisji bez wskazania lokalu socjalnego tzw. eksmisja "na bruk
[/cytat:3pbifzxm]

pokaz mi komornika, który w obecnych czasach wyrzuci kogoś na bruk. A poza tym jak się dowiedziałam Wyrok lub Uchwała SN jest tylko opiniodawcza, więc jak to komornikowi nie pasuje nie bierze pod uwagę. Amen

Ale się porobiło szumu :))

No dobrze ale z powyższych postów a zwłaszam koleżanki Magdy wynika że to włscicel tak samo jak lokator ma szukać mu mieszkania.

Najepiej jak mu kupi nowe :))) na kredyt a sam zamieszka w zdewastowanym przez lokatora (a przy okazji zapłaci wszystkie jego zaległości -bo bidula nic nie ma bo wszystko poszło w procenty :))) )

Drodzy moi nie mam nic przeciw ochronie lokatorów - ale czy ta sytuacja jest zdrowa - sami powiedzcie :)))

Wg mnie menela powinno się wywalać na bruk -

Oczywiście jestem za pełną ochroną rodzin biednych ale z uwagi na brak pracy w trudnej sytuacji finansowej

Moim "dzikim" znalazłam 70 metrowy domek murowany po remoncie i chcialam zapłacic za trzy miesiące z góry. Wyśmiali mnie i powiedzieli, że chcą 3 pokojowe puste w nowym budownictwie opłacone na rok z góry. Masakra - chciałam oficjalnie podziękować ustawodawcy, że coś takiego jest możliwe ... bystrzaki :winko:

Kiedyś był jedynie okres ochronny i wszytko było w porządku.
Delikwent może nie dostawać prezentu. W wyroku o eksmisję sąd może nie zawierać warunku, ale komornik zablokuje eksmisję właśnie na podstawie 1046 k.p.c.
Gminy robią poważny błąd szukając pieniędzy na nowe [!] lokale socjalne, kiedy osoba z wyrokiem ma mieć jedynie 5 m2 - to jedyny wymóg. Czyli w mieszkaniu, w którym powierzchnia mieszkalna [!!!] wynosi 60 m2 można zmieścić 12 osób!
Jedni eksmitują na brutala, inni wyłączają media, jeszcze inni wymieniają wkładki i nie otwierają Policji (bez nakazu nie może wejść).
Znam przypadek spółdzielni, która wykupiła 1 m-c w hotelu i dokonała tam eksmisji, ale to było dawno temu, kiedy nikt nie znał tego 'patentu'.
Komornik nie wykona eksmisji do takiego lokalu.
Poza tym można szukać lokali socjalnych w gminach ościennych o ile eksmisja nie utrudni w sposób znaczny życia owego delikwenta, czyli poprzez możliwość utraty pracy, utrudnienia w edukacji, etc.
Można spróbować wskazać lokal najbliższej rodziny.
Śmieszna jest jeszcze sytuacja gdzie po przetargu lokalu mieszkalnego, z owego mieszkania trzeba eksmitować jeszcze mieszkańca, mimo, że posiada środki do zawarcia umowy najmu innego lokalu mieszkalnego. Takie proszę Państwa czasy...

Właśnie odbyłem rozmowę z komornikiem

Powiedział że nie ma eksmisji na bruk

A że lokal zastępczy mam mu wskazać ja - gdyż nikt inny tego za mnie nie zrobi

Paranoja

Błąd! zgodnie z art.1046 §4 wskazuje także GMINA!

a gmina pisze że za dwa lat i co wtedy? Wtedy wierzyciel

Wtedy należy się odszkodowanie od Gminy - wyrok TK z 11 września 2006 r. sygn. P14/06. Trzeba zatem zmobilizować Gminę.

trzeba jej wytoczyć osobno sprawę o odszkodowanie, MRCN skąd u ciebie tyle optymizmu? Ja walczę z dzikimi i lastam po urzędach od pół roku i jakoś bez skutku. Ma mnie w d.... policja, własciwie olał mnie komornik, olewa mnie sąd gdzie złozyłam zażalenie, dzicy mają mnie gdzieś bo wiedzą że im guzik zrobię a gmina nie ma lokali i ma gdzieś że wisieć będzie komus kasę bo to tak naprawdę nie kasa urzędasów tylko nasza-podatników

Tyle optymizmu, bo w Polsce gminy zaczynają podpisywać porozumienia/ugody z właścicielami mieszkań, którzy nie mogą doczekać się lokali socjalnych dla "swoich" lokatorów. Boją się jednak o kasę, a procesować się nie chcą bo to dla gminy przegrana sprawa.
Proponuję jednak rozliczyć się z Gminą.
A kto płaci za media?

ja płacę, właśnie wróciłam z sądu, byłam z pozwem o odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu - chcieli 5 % od pozwu, nie wierzę, a oni mi są winni 10 tysi za 5 miesięcy użytkowania (opłaty + najem) bez opłat i chciałam ich jeszcze skasować za 5 tysi o zadośćuczynienie. Dobrze policzyłam? Czy to się liczy jak za eksmisję - tylko za 3 miesiące? Wyszło mi że muszę zapłacic 750 zł do sądu :wow:

Ja mam założoną eksmisję byłego, płacę za niego to co muszę, ale jak dostanę wyrok do ręki, to noga jego nie stanie w moim domu. Ma gdzie mieszkać mogę wskazać komornikowi. Takie prawo, ja muszę mu dać lokal, albo go utrzymywać, a on niczym się nie zajmuje (dziecko mamy), nie płaci za mieszkanie 5 lat, a 4 za alimenty. Jak on może naginać prawo, to nie widzę powodu, żebym ja nie mogła!!! :x

[cytat="magdalena_gk"]ja płacę, właśnie wróciłam z sądu, byłam z pozwem o odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu - chcieli 5 % od pozwu, nie wierzę, a oni mi są winni 10 tysi za 5 miesięcy użytkowania (opłaty + najem) bez opłat i chciałam ich jeszcze skasować za 5 tysi o zadośćuczynienie. Dobrze policzyłam? Czy to się liczy jak za eksmisję - tylko za 3 miesiące? Wyszło mi że muszę zapłacic 750 zł do sądu :wow:[/cytat]

Małe sznase na zadośćuczynienie.
Można wcześniej złożyc pozew o ustalenie istnienia umowy najmu (ale to trwa), potem można skorzystać z postępowania uproszczonego - mniejsze opłaty.
Chociaż spróbować można teraz - w związku z tym, że doszło w sposób dorozumiany do zawarcia umowy i niech leci w uproszczonym (na formularzu) - wtedy opłata stała jestmniejsza (300 zł) od 5% (500zł).
Ale proszę wcześniej wysłać poleconym lub za zwrotnym potw.odbioru wezwanie o zapłatę kwoty + o opróznienie i wydanie lokalu mieszkanego.
Wartość przedmiotu sporu przy eksmisji to 3 m-ce, więc wg Pani wyliczenia (10.000:5 m-cy= 2.000,00 zł za m-c) będzie to 6.000 zł.
ALE opłata stała od pozwu za opróżnienie lokalu mieszkalnego to 200,00 zł.
I zadam pytanie retoryczne, na które musi sobie Pani sama odpowiedzieć : jak się czują media?

Powrót