Skąd pobrać wszystkie przepisy

• Autor wątku Autor wątku bear007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Znalezienie czegokolwiek w unijnej bazie na www (http://europa.eu) graniczy z cudem (wiem co kiedys szukalem konkretnego rozporzadzenia)...

Probowales kontaktowac sie z autorami Lexa? Moze byliby chetni do wspopracy (maja baze i produkt, a Ty masz ciekawy algorytm)?

Proszę Pana napisał Pan coś z czym zapewne niewielu użytkowników tego forum się zgodzi:
[cytat="bear007":282u5ew7]
Nie wiem czy chęć uzyskania dostępu do przepisów prawa jest takim szalonym pomysłem. Dla mnie było oczywiste że przepisy są gdzieś dostępne. Teraz się okazało się, że tak nie jest. [/cytat:282u5ew7]
otóż wszystkie obowiązujące przepisy można wyszukać czy to w wyszukiwarkach takiich jak polskieustawy.com czy też za pomocą programów takich jak Lex, Legalis czy inna LexPolonica. Można też w bardziej tradycyjny sposób - w dziennikach promulgacyjnych (np. Dz.U., M.P. i inne). Opracowanie zbiorczego zestawienia wszystkich aktów normatywnych (a przecież są jeszcze umowy międzynarodowe i akty prawa miejscowego i wiele innych) jest zadaniem na bardzo wieeeeeeeeeeeleeeeeeee lat. :)

Co do możliwości dyskutowania nad konkretnymi aktami prawa to polecam zajrzeć na fora takie jak te i takie, które są już ukierunkowane na konkretną dziedzinę prawa, na jego konkretny wycinek. Komentarzy o obowiązującym prawie tam nie brakuje, ale niektóre są niecenzuralne ;)

Zapewniam, że nie ma osoby, która znałaby całość obowiązującego prawodawstwa. Nawet największe umysły w tej materii opierają się na umiejętności szybkiego odszukania konkretnych przepisów i wiedzy, którą posiadają z tytułu swojego wieloletniego doświadczenia, a nie wykuciem na pamięć wszystkich przepisów.

Powrót