skan dowodu osobistego a oszustwo

• Autor wątku Autor wątku lc11171
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lc11171

Użytkownik
Odpowiedzi
175
Witajcie

Mam taki problem. Ktoś wszedł w posiadanie moich danych osobowych PESEL, numer rachunku bankowego, kserokopia dowodu osobistego. Co teoretycznie taka osoba może przy pomocy tych danych zrobić Proszę o odpowiedź

np. podpisać umowę na telefon w każdej sieci

dzięki za zainteresowanie. okazuje sie ze rozmowy są nagrywane wiec nie jest najgorzej. ktoś moze ma jakis inny pomysł

jakie rozmowy? przez kogo? jaka to przeszkoda?

nie będzie mojego podpisu czyli umowa będzie nieważna.

A skad pracownik np. Ery czy Orange zna Twoj podpis? OK nie straszę - lepiej nie spuszczaj swojego dowodu z oka i nie dawaj nikomu do kserowania

No generalnie wiesz no dużo można z tym zdziałać, np. zakupić duzo starych samochodów (koszty złomowania, itd.) wlasnie kupic telefon, podpisywac rozmaite umowy.
Generalnie teoretycznie umowa taka jest niewazna, ale zanim to udowodnisz bedzie sie ciagnac i cala historia. A z tym nagrywaniem to nie mam pojecia o co Ci chodzi.

No i jak ma Twoj numer rachunku to zawsze istnieje niebezpieczenstwo, że wpłaci Ci na konto np. 100 000 zł.

Pytanie czy to ja będę musiał udowadniać ze nie podpisałem umowy czy operator komórkowy, że to ja ja podpisałem w kc jest Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne?

Uwar: chodziło mi o to że rozmowy są nagrywane więc nikt nie zawrze takiej umowy przez tel na mnie z operatorem. co do tych 100 tys to myślę ze właśnie ktoś ukradł mi te dane żeby sprawić mi taka niespodziankę wiec ogólnie jest ok ale zawsze lepiej się upewnić.

Na podstawie kserówki dowodu osobistego bez orginału dokonywać zakupy????
Chyba że się trafi na kretyna sprzedawcę.
Taka umowa kupna jest nieważna

konji napisał:
A skad pracownik np. Ery czy Orange zna Twoj podpis?
Na dowodzie osobistym (więc i na jego kserówce też) jest podpis posiadacza.

Jak dla mnie to jest chore ,że majac czyjs skan dowodu osobistego lub nawet znajac jgo dane osobiste mozna zawrzeć różne umowy.Powinien byc obowiazek wylegitymowania sie przy kazdej sytuacji,przyz do jasnej cholery po to te dowody yrabiamy,aby mialy jakies znaczenie a nie po to ,żeby ktos inny z tego korzystał na nasza szkode

Przeczytaj jeszcze raz temat. Tylko ze zrozumieniem. Do zawarcia umowy nie wystarczy skan/kopia dowodu osobistego.

Kamilb2 napisał:
Przeczytaj jeszcze raz temat. Tylko ze zrozumieniem. Do zawarcia umowy nie wystarczy skan/kopia dowodu osobistego.

Przeczytałem i nie zostałem olśniony.Wynika z powyzszych postow ,że mozna podpisac umowe na telefon komórkowy

Witam!
Ponieważ moje konto na Facebooku zostało zablokowane i aby go odblokować musiałam przesłać skan dowodu osobistego w celu weryfikacji.
Przesłałam scan obydwóch stron dowodu nie zamazując informacji wrażliwych.
Czy z tego powodu mogę mieć kłopoty? Np. wykorzystanie moich danych w celach przestępczych?
Co powinnam teraz zrobić?
Konto na Facebooku nie zostało jeszcze zweryfikowane - minęło dopiero kilka godzin.
Bardzo proszę o pomoc.

No nie, to ludzie już wysyłają scany dowodów osobistych Facebookowi ? :D
A tak w ogóle, to nawet scanowanie/kserowanie dowodów osobistych podczas zawierania przez nas umów np w sieci telefonii komórkowej jest oczywiście też nielegalne.

Ostatnia edycja:
Mądrzejsi odemnie wysyłali scany DO do Facebooka.
Informację dostałam z prawidłowego,zabezpieczonego adresu mailowego.
Napisałam tutaj aby uzyskać informacje :
"Czy z tego powodu mogę mieć kłopoty? Np. wykorzystanie moich danych w celach przestępczych?" a okazuje się, że stałam się obiektem kpin.
A podana wyżej strona:Gazeta.pl - Polska i świat - wiadomości | informacje | wydarzenia ma się nijak do mojeo zapytania.
Pozdrawiam.

W taki razie pozostaje mi wymiana dowodu na nowy i tyle.

A co ci da wymiana dowodu ? A jaki podasz powód wymiany ?

Powrót