skan dowodu osobistego przy składaniu zamówienia na stronie operatora GSM

• Autor wątku Autor wątku dhpaulus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dhpaulus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, próbowałem zamówić usługę na Play.pl, ale niestety żądają na czacie przesłania skanu dowodu osobistego, ja mówię, że od kilku lat firmy nie mają prawa przechowywać xero ani skanów DO a konsultantka odpowiedziała, że przepis ten ni9e dotyczy firm telekomunikacyjnych. Czy konsultantka ma rację?

Fragmenty rozmowy na czacie (dane wrażliwe zagwiazdkowałem):

Play 20:44
Tak, czy jesteś już naszym abonentem?
Ja 20:44
mam tyko na kartę

Play 20:44
Proszę o podanie imienia i nazwiska, numeru telefonu, nr pesel oraz adresu zameldowania
Ja 20:44
tutaj na czacie? wolalbym wypelnic formularz na play.pl

Play 20:46
Oczywiście możesz sam złożyć zamówienie, jednak wszystkie dane są chronione na czacie
Ja 20:46
ja chronioe,to zamóewie na czacie
Paweł D*** 930608***** ul. ***** 82, 18-400 Łomża
519 *** ***

Play 20:49
Przedstawię początkowo zestaw zgód i poproszę o podanie niezbędnych danych Informuję, że administratorem danych jest P4 Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Wynalazek 1 (dalej „P4”). Dane są przetwarzane w celu świadczenia usług, Sprzedaży produktów lub usług P4, prowadzenia działań marketingowych przez P4 samodzielnie lub we współpracy z innymi podmiotami, archiwizacji danych oraz prowadzenia analiz gospodarczych. Podanie danych jest dobrowolne. Przysługuje P/P prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Abym mógł/mogła pobrać od Pana/Pani dane, proszę o akceptację zgód, które są niezbędne do realizacji zamówienia. Proszę o wyrażenie zgody osobno na każdą poszczególną klauzulę.

1. Zgadzam się, aby Play utrwalił obraz mojego dokumentu tożsamości oraz przetwarzał dane na nim zawarte – także mój wizerunek i rysopis – w związku z zawartą Umową – w szczególności w celach dowodowych i archiwizacyjnych. Moja zgoda jest ważna przez cały czas - również, gdy rozwiążę Umowę z Play. Wiem, że zawsze mogę ją wycofać. Jeśli wycofam zgodę, to moja dyspozycja nie działa wstecz i nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, które wcześniej odbyło się na podstawie wyrażonej zgody.

Powrót