Skanowanie gazet a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Qrazer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qrazer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, jak w temacie czy jak zeskanuje pewien artykuł z gazety i wrzucę go na forum podając źródło. To czy to jest legalne?

prawo cytatu jedynie możliwość taką daję.. więcej w temacie przyklejonym - muszą być spełnione pewne warunki.

Nie chciałem tworzyć nowego tematu, więc napiszę tutaj:
Czy jeśli pożyczę od kolegi jakieś czasopisma i je dla siebie całe zeskanuję (do użytku prywatnego) to czy to będzie zgodne z prawem?

Tak. Użytek prywatny jak najbardziej jest dozwolony.
Dystrybucja w jakiejkolwiek formie - za zgodą wydawcy (czytaj jak zapłacisz).

Czyli: mogę od kolegi skopiować te czasopisma tylko dla siebie, skanując je - bez zgody wydawcy i za darmo. Natomiast jeżeli chcę je komuś obcemu udostępnić muszę posiadać zgodę wydawcy, tak?

W mojej ocenie będzie to tzw. dozwolony użytek osobisty z ustawy prawo autorskie, ale dla pewności może niech to jeszcze ktoś "klepnie".

Dziękuję za odpowiedzi, sam artykuł wcześniej czytałem - nie byłem po prostu pewien czy też on dotyczy czasopism. Problem rozwiązany.

Witam
Chciałabym zeskanować i zamieścić na swoim blogu (będzie ono dostępne dla wszystkich moich czytelników; nie czerpię z tego żadnych korzyści majątkowych) czasopismo o modzie z 1958 i 1961 roku. Gazeta od jakiegoś czasu nie jest wydawana.
Czy takie skany będą zgodne z prawem, nie naruszę praw autorskich?

Powrót