Skarga czy przeciwegzekucyjne?

• Autor wątku Autor wątku yogi123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yogi123

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 163
Mam dziwną sytuację. Wierzyciel złożył na dłużnika wniosek o wszczęcie egzekucji na podstawie tytułu z 2012 roku. We wniosku nie wskazał kwot, jakich wyegzekwowania żąda, tylko, że "żąda wyegzekwowania wszystkich nieprzedawnionych należności". Komornik wszczął egzekucję na całą kwotę, obejmującą należność główną i odsetki od 2012 roku.

Dodam, że ostatnia egzekucja z ww. tytułu zakończyła się w 2016r. Na moje wychodzi, że należność główna jest nieprzedawniona, odsetki są - przedawniły się wszystkie liczone od 2012 do 2021 roku. Egzekwować można tylko odsetki za 3 lata wstecz od wszczęcia egzekucji.

I teraz co zrobić? Złożyć skargę na czynność komornika, czy powództwo przeciwegzekucyjne z wnioskiem o zawieszenie w części egzekucji? W teorii wierzyciel nie zawinił, bo złożył wniosek na nieprzedawnione kwoty. To komornik wszczął na całość.

Zgodnie z art. 804§2 komornik nie bada z urzędu przedawnienia odsetek.

Złóż do komornika wniosek na podstawie art. 825 pkt 1(1) kpc o umorzenie postępowania w zakresie przedawnionych odsetek. Jeśli oddali Twój wniosek to wtedy złóż skargę.

Dzięki, tak zrobię.

No to ja zapytam jako wierzyciel w podobnej sytuacji. Jak we wniosku napisać o ściągniecie nieprzedawnionych odsetek, żeby nie można było się przyczepić?

Czy taka konstrukcja będzie ok?

Wnoszę o wszczęcie postępowania egzekucyjnego przeciwko dłużnikowi xxx w celu wyegzekwowania:
1) należności głównej w kwocie xxx zł (słownie: xxx) wraz z nieprzedawnionymi odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi 3 lata wstecz od momentu wszczęcia egzekucji do dnia zapłaty

Przecież trudno wskazać konkretne daty bo nie wiadomo kiedy egzekucja zostanie wszczęta...

Powrót