Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj w tym wątku, bo sprawa trochę podobna.
Jak mam prawomocny wyrok WSA, który uchylił dwie wcześniejsze decyzje organu I i II instancji, ale teraz organ zobowiązany wykładnią prawa wyłożoną przez sąd w tym wyroku nie wywjązuje się z obowiązku, to czy wniosek o nałożenie kary grzywny na organ wnoszę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego czy do tego organu, żeby przekazali do WSA? Bo mam sprzeczne informacje na ten temat, tutaj na forumprawne pisze tak:
3. Wniosek o wymierzenie organowi grzywny składamy bezpośrednio do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w dwóch egzemplarzach. Zatem albo osobiście udajemy się do sądu i tam w biurze podawczym składamy dwa egzemplarze wniosku, a na trzecim uzyskujemy potwierdzenie nadania albo wysyłamy dwa podpisane egzemplarze wniosku listem poleconym z potwierdzeniem odbioru na adres Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.
Ale na innej stronie znalazłem, że wniosek o nałożenie kary grzywny wnoszę poprzez organ, który chcę ukarać. To jak to jest?