Skarga do WSA na beczynność instytucji

• Autor wątku Autor wątku chmiel22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chmiel22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Wysłałem do WSA skargę na bezczynność instytucji publicznej, otrzymałem z Sądu pismo, w którym jestem zobowiązany dokonać wpłaty 100 zł jako wpis do Sądu, pod rygorem wycofania skargi. Proszę wytłumaczyć, czy to oznacza, że aby Sąd rozpatrzył moją skargę muszę wpłacić 100 zł?

Tak.

Art. 230 ustawy prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi
§ 1. Od pism wszczynających postępowanie przed sądem administracyjnym w danej instancji pobiera się wpis stosunkowy lub stały.

oraz

§ 2 ust. 1 Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi
Wpis stały bez względu na przedmiot zaskarżonego aktu lub czynności wynosi w sprawach skarg na bezczynność organów administracji publicznej - 100 zł.

Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj w tym wątku, bo sprawa trochę podobna.
Jak mam prawomocny wyrok WSA, który uchylił dwie wcześniejsze decyzje organu I i II instancji, ale teraz organ zobowiązany wykładnią prawa wyłożoną przez sąd w tym wyroku nie wywjązuje się z obowiązku, to czy wniosek o nałożenie kary grzywny na organ wnoszę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego czy do tego organu, żeby przekazali do WSA? Bo mam sprzeczne informacje na ten temat, tutaj na forumprawne pisze tak:

3. Wniosek o wymierzenie organowi grzywny składamy bezpośrednio do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w dwóch egzemplarzach. Zatem albo osobiście udajemy się do sądu i tam w biurze podawczym składamy dwa egzemplarze wniosku, a na trzecim uzyskujemy potwierdzenie nadania albo wysyłamy dwa podpisane egzemplarze wniosku listem poleconym z potwierdzeniem odbioru na adres Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.

Ale na innej stronie znalazłem, że wniosek o nałożenie kary grzywny wnoszę poprzez organ, który chcę ukarać. To jak to jest?

Powrót