Skarga do WSA na decyzję SKO

• Autor wątku Autor wątku Anna_Ana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna_Ana

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam, uchybiłam terminowi złożenia wniosku o wyrównanie kwoty zasiłku pielęgnacyjnego, zgodnie z art. 24 ust.2a ustawy o świadczeniach rodzinnych, tj. 3 miesiące od dnia wydania orzeczenia. Chcę zapytać czy ww. art. dotyczy także trybu odwoławczego (u mnie trwał 3 lata) i zakończył się wyrokiem SR, który przyznał uprawnienie do zasiłku. Czy data otrzymania i zapoznania się z wyrokiem jest datą uprawomocnienia się wyroku dla strony? Bo dla sądu wyrok z reguły uprawomocnia się w ciągu 21 dni. A jak jest ze stroną w postępowaniu w tym względzie? Po złożeniu wniosku czas od wydania wyroku do złożenia wniosku o zasiłek wyniósł ok. 4,5 miesiąca, a chwila otrzymania wyroku mieści się w terminie zakreślonym w art. 24 ust. 2a. Na czym mogę oprzeć skargę do WSA na decyzję SKO w tej sprawie? Czy mogę podnieść argument, że dla mnie jako strony wyrok uprawomocnił się z chwilą złożenia wniosku o zasiłek? Jak to jest z prawomocnością orzeczeń dla strony? Proszę o radę.
Pozdrawiam.

Anna_Ana napisał:
Jak to jest z prawomocnością orzeczeń dla strony?

decyzję administracyjną można zaskarżyć do WSA tylko w terminie 30 dni od jej otrzymania

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4F2ABD5B8C

W myśl art. 58 § 1 pkt 2 P.p.s.a. skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia sąd odrzuca.
(...)

Ponieważ jak to wykazano wyżej wpływ skargi do organu odwoławczego nastąpił już po upływie 30 dni od doręczenia skarżącemu zaskarżonej decyzji, dlatego nie można mówić o zachowaniu przez skarżącego terminu.

przyznam się, że z pani wywodu powyżej trudno zrozumieć, o co właściwie pani pyta

Nie chodzi mi o termin do wniesienia skargi do WSA, ani uchybieniu terminu do jej wniesienia. Nie tego dotyczyło moje pytanie. Chodzi o prawo do wyrównania zasiłku pielęgnacyjnego za okres od złożenia wniosku w Powiatowym Zespole ds. Orzekania o Niepełnosprawności do czasu wydania wyroku przez Sąd Rejonowy, ten okres u mnie trwał ok. 2,5 roku. Aby otrzymać cały zwrot kwoty musiałam złożyć wniosek w terminie trzech miesięcy od wydania wyroku, i tu uchybiłam terminowi, bo złożyłam wniosek po ok. 4,5 miesiąca. Odwołałam się do SKO, które podtrzymało zaskarżoną decyzję. Czy skargę do WSA mogę oprzeć na tym, że dla mnie wyrok uprawomocnił się z momentem złożenia wniosku o przyznanie zasiłku? Jak jest z tą prawomocnością?

Powrót