K
Kenny97
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 957
Jestem w trakcie przygotowywania się do pisania skargi do WSA na decyzję SKO. Decyzji jeszcze nie mam ale będzie odmowna, nie wydaję mi się aby SKO uwzględniło moje odwołanie, raczej nie będzie się chciało narażać i podtrzyma stanowisko GOPS'u.
i teraz tak:
ponieważ nie spełniłem tylko jednej z przesłanek dotyczącej przyznania prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego, resztę wymogów spełniłem ale decyzja GOPS'u była ogólnie odmowna więc w moim zdaniem decyzja SKO powinna być zaskarżona w całości.
1. No i teraz nie wiem co zarzucić tej decyzji. Jeżeli tutaj nic nie napiszę to czy Sąd będzie rozpatrywał skargę w pełnym zakresie zgodność z prawem zaskarżonego aktu, czynności lub bezczynności organu administracji publicznej?
2. O co wnioskować?
1) zmianę zaskarżonej decyzji organu II instancji oraz poprzedzającą ją decyzję organu I instancji
2) uchylenie zaskarżonej decyzji organu II instancji oraz poprzedzającą ją decyzję organu I instancji
Nie wiem jak interpretować "uchyli"
- przekaże sprawę do ponownego rozpatrzenia, WSA wskaże powodu dlaczego skarga jest zasadna itp.
- WSA może wskazać błędy w decyzji GOPS i SKO, wtedy sprawa znów trafi do SKO które wyda decyzję przyznającą mi prawo do SZO od dnia 2 lipca 2013 r. albo mając na uwadze wyrok WSA SKO wyda inna decyzję dla GOPS aby ten zmienił swoją decyzję na mój wniosek z 2 lipca 2013?
- czy jeżeli WSA skieruje ponownie sprawę do SKO to czy SKO może znów wydać mi decyzję odmawiającą?
WSA nie przyzna mi prawa do SZO więc nie ma sensu wnioskować o przyznanie mi prawda do SZO oraz wypłatę SZO od dnia 2 lipca 2013 (dzień złożenia wniosku).
Biorę też pod uwagę, że skarga zostanie oddalona jednak prosiłbym o jakieś wskazówki dotyczące powyższego. (sorry za ogólny chaos w tym poście)
i teraz tak:
W imieniu własnym zaskarżam decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego nr. xxx w .. podtrzymującą decyzję xxxx (...) w całości, zarzucając jej: [no i teraz nie wiem czy w całości czy w części zaskarżyć]
ponieważ nie spełniłem tylko jednej z przesłanek dotyczącej przyznania prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego, resztę wymogów spełniłem ale decyzja GOPS'u była ogólnie odmowna więc w moim zdaniem decyzja SKO powinna być zaskarżona w całości.
1. No i teraz nie wiem co zarzucić tej decyzji. Jeżeli tutaj nic nie napiszę to czy Sąd będzie rozpatrywał skargę w pełnym zakresie zgodność z prawem zaskarżonego aktu, czynności lub bezczynności organu administracji publicznej?
... czyli tej wymóg mam napisać w UZASADNIENIU skargi czy też na wstępie?Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi nie wymaga przedstawienia w skardze wyczerpującego wywodu prawnego lub wskazania konkretnego przepisu prawa, który został naruszony. Rozważany wymóg skargi będzie spełniony, jeżeli skarżący wskaże, na czym polega, jego zdaniem, naruszenie prawa lub interesu prawnego w zaskarżonym akcie lub czynność. Wzmiankowany przepis nie wymaga przy tym przedstawienia w skardze wyczerpującego wywodu prawnego lub wskazania konkretnego przepisu - przepisów - prawa, który został naruszony. Wymóg skargi będzie w tym względzie spełniony, jeżeli skarżący wskaże - nawet w sposób bardzo ogólny - na czym polega jego zdaniem naruszenie prawa lub interesu prawnego w zaskarżonym akcie lub czynności.
2. O co wnioskować?
1) zmianę zaskarżonej decyzji organu II instancji oraz poprzedzającą ją decyzję organu I instancji
2) uchylenie zaskarżonej decyzji organu II instancji oraz poprzedzającą ją decyzję organu I instancji
Nie wiem jak interpretować "uchyli"
- przekaże sprawę do ponownego rozpatrzenia, WSA wskaże powodu dlaczego skarga jest zasadna itp.
- WSA może wskazać błędy w decyzji GOPS i SKO, wtedy sprawa znów trafi do SKO które wyda decyzję przyznającą mi prawo do SZO od dnia 2 lipca 2013 r. albo mając na uwadze wyrok WSA SKO wyda inna decyzję dla GOPS aby ten zmienił swoją decyzję na mój wniosek z 2 lipca 2013?
- czy jeżeli WSA skieruje ponownie sprawę do SKO to czy SKO może znów wydać mi decyzję odmawiającą?
WSA nie przyzna mi prawa do SZO więc nie ma sensu wnioskować o przyznanie mi prawda do SZO oraz wypłatę SZO od dnia 2 lipca 2013 (dzień złożenia wniosku).
Biorę też pod uwagę, że skarga zostanie oddalona jednak prosiłbym o jakieś wskazówki dotyczące powyższego. (sorry za ogólny chaos w tym poście)