Skarga do WSA na decyzję Wojewody oraz wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenny97

Stały bywalec
Odpowiedzi
957
Mam do złożenia skargę na decyzję Wojewody który utrzymuje w mocy decyzję Starosty i teraz pytania w związku z tym:

1. jestem pewien na 99%, że decyzja zostanie uchylona w całości, składam więc tyle odpisów ile jest stron na decyzji Wojewody + sam Wojewoda + oryginał do WSA

2. chcę także złożyć wniosek o wstrzymanie wykonania tej decyzji Wojewody oraz Starosty, czy składam go razem ze skargą (jeżeli tak liczba odpisów taka jak w skardze czy tylko do Wojewody i do WSA), oczywiście wniosek odpowiednio uzasadniam

3. czy mogę go wysłać oddzielnie do WSA? jak wiadomo Wojewoda zanim prześle skargę do WSA minie trochę czasu (ma 30 dni) a boję się, że inwestycja już powstanie po czym jak WSA uchyli decyzję to Wojewoda umorzy postępowania bo inwestycja już powstanie

proponuję złożyć wszystko u wojewody, a do WSA wysłać kopie z potwierdzeniem wpływu do wojewody

w piśmie przewodnim, którego będzie kopia skargi może pan napisać, że wnosi pan o szybkie rozpoznanie wniosku o wstrzymanie wykonania decyzji

jednak po wysłaniu skargi do Wojewody + odpisy, wyślę do WSA wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji oraz dołączę potwierdzenie odbioru skargi przez Wojewodę

wysyłam jeden egzemplarz do WSA czy również z odpisami?

wszystko za pośrednictwem wojewody

czyli wniosek o wstrzymanie adresować też: Do WSA (adres) za pośrednictwem Wojewody (adres)

sa dwie możliwości albo wniosek do organu albo do sądu

II OZ 864/10 - Postanowienie NSA z 2010-09-15

W treści skargi brak jest wskazania podstawy prawnej złożonego wniosku i jego uzasadnienia. W związku z powyższym, skoro skarga była skierowana do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, organ mógł zasadnie przyjąć, że wniosek o wstrzymanie aktu jest również skierowany do sądu. I nie miał obowiązku jego rozpoznawania.

Ostatnia edycja:
to ja sobie taki wniosek odpuszczę, złoże tylko skargę do WSA za pośrednictwem Wojewody

Powrót