Skarga do WSA

• Autor wątku Autor wątku asia111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Złożyłam skargę za pośrednictewm Dyrektora Izby Skarbowej w przedmiocie nieuznania nabycia udziału w prawie własności nieruchomości w drodze działu spadku i zniesienia współwłasności za dokonanego z chwilą nabycia spadku a zatem z chwilą śmierci spadkodawcy.
Moje pytania brzmią następująco:
-Czy w momencie otrzymania zawiadomienia o sprawie w sądzie, muszę być osobiście czy też skarga zostanie rozpatrzona pomimo mojej nieobecności?
-Jaki jest czas zanim skarga zostanie rozpatrzona?

asia111 napisał:
-Czy w momencie otrzymania zawiadomienia o sprawie w sądzie, muszę być osobiście czy też skarga zostanie rozpatrzona pomimo mojej nieobecności?

Stawiennictwo na rozprawie jest nieobowiązkowe

asia111 napisał:
-Jaki jest czas zanim skarga zostanie rozpatrzona?

Od kilku miesięcy do roku. Najpierw zostanie pani wezwana do uiszczenia wpisu

Mam pytanie czy jeżeli składamy w skardze do wsa wniosek o prawo pomocy to także piszemy o zasądzenie kosztów na zasadach ogólnych na początku skargi w o co wnoszę?

jeśli nie zostanie dołaczony wniosek na formularzu, to i tak WSA wezwie do uzupełnienia na tym formularzu

Mam pytanie czy mogę w jednej skardze wnosić o:
1. Na podstawie art. 243 prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi o zwolnienie skarżącej z kosztów sądowych ze względu na trudną sytuację materialną,
2. Na podstawie art. 200 PrPostSadAdm o zasądzenie kosztów według norm przepisanych.

Czy mogę wnosić o to w jednej skardze czy tylko mogę wybrać jeden z tych wniosków z art. 243 i 200 PrPostSadAdm?

Potrzebuję sensownej odpowiedzi w miarę szybko. Jest mi to potrzebne.

Nie mam w tej chwili dostępu do podręczników, a powstała mi w głowie wątpliwość, stąd małe pytanko:
X odwołał się do SKO od decyzji prezydenta miasta, SKO utrzymało decyzję w mocy. Czy w tej sytuacji zaskarża się do WSA decyzję prezydenta(organu I instancji) czy decyzję SKO(organu II instancji)? Wiem, że pytanie banalne ale nie mam jak się upewnić. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Powrót