Skarga kasacyjna

• Autor wątku Autor wątku Piotrek_Kor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek_Kor

Użytkownik
Odpowiedzi
279
Cześć

Po Wyroku II instancji w sprawie podziału majątku spłaciłem EX dopłatę i odzyskałem nieruchomość.
W portalu Sądów widzę, że EX poprzez adwokata złożyła skargę kasacyjną i Sąd wydał zarządzenie o jej dostarczeniu i możliwości odpowiedzi ale z obowiązkiem adwokackim.

Nie mam środków na wynajęcie adwokata bo spłacam kredyt z dopłaty na ex - czy jest jakaś możliwość odpowiedzi na skargę kasacyjną bez adwokata?

Jeżeli nie złożę odpowiedzi to tak jakbym się zgodził z zarzutami skargi kasacyjnej?

Pozdrawiam.

Piotr

Bardzo proszę o odpowiedź: czy jest możliwość odpowiedzi na kasację bez pełnomocnika?

Kasacja zawiera sprzeczne z materiałem dowodowym okoliczności i jej treść jest nieprawdziwa m.in przykład: "rzeczoznawca odjął od wyceny kwotę kredytu hipotecznego" czy też zarzuca że sprawa odbyła się na posiedzeniu niejawnym itp.

Pozdrawiam.

Piotr

Z treści art. 87(1) § 1 kodeksu postępowania cywilnego wynika, że w postępowaniu przed Sądem Najwyższym obowiązuje zastępstwo stron przez adwokatów lub radców prawnych, a w sprawach własności intelektualnej także przez rzeczników patentowych. Zastępstwo to dotyczy także czynności procesowych związanych z postępowaniem przed Sądem Najwyższym, podejmowanych przed sądem niższej instancji.

Natomiast pisma procesowe sporządzone z naruszeniem art. 87(1) K.p.c. w postępowaniu przed Sądem Najwyższym podlegają zwrotowi bez wzywania do usunięcia braków. Stanowi o tym art. 130 § 5 K.p.c.

Powyższe oznacza, że nie możesz samodzielnie napisać odpowiedzi na złożoną skargę kasacyjną do SN.

...........................................
Nie jestem prawnikiem

Dziękuję za odpowiedź:)

Przy tej wartości sporu koszt zastępstwa procesowego to 25 tys +VAT- nie mam szans na pokrycie takiej kwoty, nie miałem tez adwokata na II instancji

Czy ewentualnie jest możliwość wynajęcia adwokata jedynie do napisania odpowiedzi na kasację lub wystąpienie o adwokata z urzędu?

Pozdrawiam.

Piotr

Zgodnie z art. 398(7) § 1 K.p.c. strona przeciwna może wnieść do sądu drugiej instancji odpowiedź na skargę kasacyjną w terminie dwutygodniowym od doręczenia jej skargi.

Czy (...) jest możliwość wynajęcia adwokata jedynie do napisania odpowiedzi na kasację lub wystąpienie o adwokata z urzędu?

Można spróbować.

Podaję informację ogólną w tym temacie: Wniosek o ustanowienie pełnomocnika z urzędu w postępowaniu kasacyjnym składa się do sądu II instancji. Zgodnie z art. 117 § 2 K.p.c. osoba fizyczna wnioskować o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego, jeżeli złoży oświadczenie, z którego wynika, że nie jest w stanie ponieść kosztów wynagrodzenia adwokata lub radcy prawnego bez uszczerbku utrzymania koniecznego dla siebie i rodziny.

Do niniejszego wniosku osoba fizyczna dołącza oświadczenie obejmujące szczegółowe dane o swoim stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania (art. 117(1 )§1 K.p.c.). Jego formularz jest dostępny w każdym sądzie oraz na stronie internetowej Ministerstwa Finansów.

Co istotne, sąd uwzględni wniosek, jeżeli udział adwokata lub radcy prawnego w sprawie uzna za potrzebny (art. 117 § 5 K.p.c.).

.............................................
Nie jestem prawnikiem

Cześć

Zdecydowałem się na brak reakcji - czyli nie składam odpowiedzi. Czy w tej sytuacji Sąd może mnie obciążyć kosztami kasacji i zastępstwa procesowego jej adwokata?

Pozdrawiam.

Piotr

Piotrek_Kor napisał:
Cześć

Zdecydowałem się na brak reakcji - czyli nie składam odpowiedzi. Czy w tej sytuacji Sąd może mnie obciążyć kosztami kasacji i zastępstwa procesowego jej adwokata?

Pozdrawiam.

Piotr

Jeżeli przegrasz to tak.

Ale jak nie wyrażam żadnego stanowiska w kasacji bo nie mam adwokata to też narażam się na koszty?

Czy te koszty mogą mi przywalić już w 1 etapie rozpatrzenia zasadności przyjęcia
skargi kasacyjnej na posiedzeniu niejawnym?

Rozstrzygnięcie o kosztach jest wydawane w orzeczeniu kończącym sprawę w instancji.

Ostatnia edycja:
Powrót