Skarga na bezczynnosc komornika

• Autor wątku Autor wątku Julita.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Julita.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Streszczajac po krotce sprawe mam problem z komornikiem.Ok 2 lat temu zalozylam u niego sprawe o sciagniecie dlugu. Sprawy w Sadach mam wygrane zarowno z kodeksu karnego jak i cywilnego. U konornika sprawa ciagnie sie jak widac juz latami i nie mam poki co szans na jej pozytywne zakonczenie. Wyrok brzmi jednoznacznie ze pieniadze ( nie mala kwota) naleza do mnie i maja byc zwrocone. Byla wyznaczona licytacja nieruchomosci dluznika z ktorej przypadlo mi 60 zl.... Oczywicie zostalam wykreslona z ksiag wieczystych i pozbawiona calej reszty za sume 60zl...
Jakies 3 miesiace temu zaraz po zlicytowaniu nieruchomosci wyslalam prosbe do komornika o zajecie i zlicytowanie wszystkich ruchomosci. Dodam iz komornik zajal rowniez maszyny dluznika na ktorych on do dnia dzisiejszego pracuje. Do dzis w obydwu sprawach nie mam zadnej odpowiedzi od P.Komornika. Nie przebywam na stale w Polsce i sprawa jest na tyle skomplikowana ze co wizyta w kraju biegam po sadach itp niczego nie osiagajac.
Niewiem moze komornik mysli iz skoro mieszkam zagranica to pozyczona kwota juz mi sie nie nalezy. Pozatym stad mam mniejsze szanse na zrobienie czegokolwiek niz bedac w kraju. Naprawde niewiem.
Dodam iz wszytskie pisma z odpowiedziami wysylam w terminie,a w kraju mam upowazniona osobe do odbioru mojej korespondencji.
Prosze o pomoc co moge zrobic w tej sytuacji. Zastanawialam sie nad skarga na komornika do Prezesa Sadu, ale skarga na co? Na bezczynnosc? Na brak odpowiedzi? Bardzo prosze o pomoc i rady.

Na bezczynność komornika również przysługuje skarga - do sądu rejonowego.

Do rejonowego? Nie do Prezesa Sadu?

Tak, do sądu rejonowego.
Przepis prawny:
Art.*767.*§*1.*Na czynności komornika przysługuje skarga do sądu rejonowego, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej. Dotyczy to także zaniechania przez komornika dokonania czynności. Do rozpoznania skargi na czynności komornika właściwy jest sąd, przy którym działa komornik. Jeżeli do prowadzenia egzekucji został wybrany komornik poza właściwością ogólną, skargę rozpoznaje sąd, który byłby właściwy według ogólnych zasad.
§*2.*Skargę może złożyć strona lub inna osoba, której prawa zostały przez czynności lub zaniechanie komornika naruszone bądź zagrożone.
§*3.*Skarga na czynność komornika powinna czynić zadość wymaganiom pisma procesowego oraz określać zaskarżoną czynność lub czynność, której zaniechano, jak również wniosek o zmianę, uchylenie lub dokonanie czynności wraz z uzasadnieniem.
§*4.*Skargę wnosi się do sądu w terminie tygodniowym od dnia czynności, gdy strona lub osoba, której prawo zostało przez czynność komornika naruszone bądź zagrożone, była przy czynności obecna lub była o jej terminie zawiadomiona, w innych wypadkach - od dnia zawiadomienia o dokonaniu czynności strony lub osoby, której prawo zostało przez czynności komornika naruszone bądź zagrożone, a w braku zawiadomienia - od dnia, w którym czynność powinna być dokonana. Odpis skargi sąd przesyła komornikowi, który w terminie trzech dni na piśmie sporządza uzasadnienie dokonania zaskarżonej czynności lub przyczyn jej zaniechania oraz przekazuje je wraz z aktami sprawy do sądu, do którego skargę wniesiono, chyba że skargę w całości uwzględnia, o czym zawiadamia sąd i skarżącego oraz zainteresowanych, których uwzględnienie skargi dotyczy.

witam,
tez przymierzam sie do pisania skargi na bezczynnosc komornika wraz z odszkodowaniem.
Komornik nie odpowiada na moje pisma, ani nie informuje mnie na moja prosbe o sprawie.
Jak dokladnie jest z tym terminem - 7 dni ?
Jak go liczyc, kiedy komornik ignoruje moje pisma ?
Prosze o porade.
Dziekuje

Należy rozróżnić bezczynność - w sensie braku jakiegokolwiek działania od zaniechania dokonania jakiejś czynności.

W tym drugim przypadku - przysługuje skarga a termin 7 dni liczy się od daty, w której czynność powinna być dokonana.

Natomiast w pierwszym przypadku - sprawa sprowadza się do wydania komornikowi stosownego zarządzenia w trybie art. 759 § 2 kpc. A sąd uruchamia nadzór służbowy po zgłoszeniu przez uczestnika postępowania.

Nie ma przeszkód aby zgłoszenie to przybrało postać skargi z art. 767 kpc, ale należy zauważyć, iż przede wszystkim może być dokonane w postaci wniosku czy nawet zwykłego pisma skierowanego do sądu ( vide - treść art. 759 § 2 kpc ).

Ps
Natomiast w razie bezczynności komornika powodującej przewlekłość postępowania, objętej nadzorem służbowym prezesa sądu - skarga nie przysługuje ( wyrok SN z dnia 14 czerwca 1973 r., I CR 250/73 ).

Ostatnia edycja:
A co sie dzieje w momencie uplywu tych 7 dni? W tym momencie nie przysluguje juz zadna mozliwosc skarzenia komornika?

Powrót