skarga na bezczynnosc organu - do kogo i jak

• Autor wątku Autor wątku pytamja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytamja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
1. Do kogo napisać skarge na bezczynnosc organu KGP - brak odpowiedzi na odwolanie od decyzji. DO WSA?
2. I jak sie to pisze? Czy opisuje sie calą sprawę?

Piszesz do Ministra Administracji i Spraw Wewnętrznych.
Pisze sie to krótko\bardzo krótko\.

W innym temacie powoływałeś się na orzecznictwo sądu.Masz takie orzeczenie ,że wyrok NSA uprawomacnia sie po doręczeniu odpisu wyroku?

wiwowiec napisał:
Piszesz do Ministra Administracji i Spraw Wewnętrznych.
Pisze sie to krótko\bardzo krótko\.

W innym temacie powoływałeś się na orzecznictwo sądu.Masz takie orzeczenie ,że wyrok NSA uprawomacnia sie po doręczeniu odpisu wyroku?

Na pewno do MSWIA? Jak to ma wygladać.
(Sygnatury orzeczenia nia mam ale widzialam)

2 sprawy:

1. do 15.10 powinienem otrzymać decyzję administracyjną (wniosek składałem 1 lipca, instytucja przedłużyła do 15.10 termin jej wydania tłumacząc się względami organizacyjnymi paranoja!!). Jeśli jutro jej nie otrzymam to czy jest sens pisać zażalenie na bezczynność organu? Czy też do nich zadzwonić i się zapytać co z decyzją? Ogólnie to na treści decyzji mi nie zależy, bo wiem że będzie negatywna. Chce po prostu napsuć im trochę krwi. Czy zażalenie na bezczynność jest tym samym co niedotrzymaniem terminu dostarczenia odpowiedzi, decyzji?? Przecież instytucja tym samym łamie ustawę.

2. napisałem do SKO zażalenie na bezczynność organu, który nie dostarczył mi w terminie odpowiedzi na moje zapytanie o udostępnienie informacji publicznej. W dniu kiedy wysłałem zażalenie otrzymałem odpowiedź od tej instytucji - w formie powiadomienia:!: jakieś ogólne bzdety, gdzie tłumaczyli mi co to jest informacja przetworzona itd. Czyli brak odpowiedzi na moje zapytanie. Następnie SKO nakazało mi dostarczenie akt sprawy I instancji i dodatkowo napisałem im, że otrzymałem odpowiedź niezgodną z Ustawą o udostępnianiu informacji publicznej (powiadomienie zamiast decyzji, bez pouczenia itd.). Jak się ustosunkuje SKO do mojego zażalenia jeśli odpowiedź otrzymałem. Umorzy postępowanie?

Generalnie procedura jest taka, że jak złoży Pan zażalenie, to organ wyższego stopnia zwróci się do skarżonego organu o złożenie wyjaśnień w sprawie. Wtedy urzędnicy czasami korzystają z pewnej furtki prawnej i wydają decyzję, co oznacza, że Pana zażalenie automatycznie staje się bezzasadne, mimo iż w momencie złożenia zażalenia organ pozostawał w bezczynności.

żal mi tego państwa i jego chorego systemu pobłażliwego dla lenistwa urzędasów. dzisiaj się m.in. dowiedziałem jak ludzie pracują w WAM Szczecin - połowa godzin na mieście na zakupach...Skandal...

Czyli jak dobrze rozumiem urzędnik może sobie olać termin, bo każde zgłoszenie SKO do nich to tylko bodziec, który tylko rusza ich szanowne 4 litery a by cos napisać i...są na prawie!!!??

Każdy dzień zwłoki powinni płacić kary...za niewiedzę i lenistwo:!:

Nie mówi się na zakupach, tylko "w terenie" :mad:

Tak, urzędnicy w przytłaczającej większości przypadków pozostają bezkarni po złożeniu na nich zażaleń.

Powrót