Skarga na biuro maklerskie

• Autor wątku Autor wątku aleksandra29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksandra29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Na początku roku miałam na koncie około 2200 akcji xxx. W wyniku pomyłki maklera zostało mi przydzielone 800 akcji po 8 gr. Pozniej akcje xxx zostały mi zabrane z konta, ale były to akcje, które kupiłam po około 45 zł. Akcje po 8 gr byly nadal widoczne w historii moich transakcji. W wyniku tych niepoprawnych działań przychody zostały zawyżone o około 35 tys zł. Akcje, które były zabrane z konta nie były widoczne w historii transakcji, wiec nie były zapisane jako sprzedaż. Natomiast akcje po 8 gr byly zaksięgowane jako kupno, a akcje po około 45 zł zniknęły z konta bez transakcji sprzedaży.
Nie było mnie długo w Polsce, więc zgłaszałam tę sprawę: telefonicznie, mailowo oraz został wysłany fax, ale niestety nie doczekałam się odpowiedniej reakcji ze strony biura maklerskiego. Dostawszy PIT 8C zorientowałam się, że pomyłka nie została poprawiona. Złożyłam osobistą wizytę w swoim biurze maklerskim, gdzie złożyłam skargę, pomijam fakt niekompetencji pracownika kiedy na moje pytanie kiedy mogę spodziewać się odpowiedzi odpowiedział, że "nie wie bo mają tyle skarg", po moim pytaniu jak to wygląda od strony prawnej łaskawie spojrzał w regulamin i wyczytał, że mają 30 dni. Upłynęły już 3 tygodnie i 0 reakcji z ich strony, byłam tam osobiście, dzwonię i cały czas słyszę że mam czekać.
Mam pytanie czy mogę ich zaskarżyć do sądu cywilnego? Wygląda to na oszustwo podatkowe, bo mam zawyżony podatek. Zbliża się 30 kwietnia, a ja nie zamierzam płacić podatku od przychodu którego nie było!
Czy może mi ktoś doradzić gdzie mogę jeszcze się odwołać?
dziękuję z góry za życzliwe rady

Powrót