Skarga na czynności komornika Proszę o radę.

• Autor wątku Autor wątku markkossel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

markkossel

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Kilka dni temu komornik zajął mi rachunek bankowy na kwotę 500 zł.
Nie otrzymałem wcześniej żadnego powiadomienia.
Nie wiem z jakiego tytułu jest to zajęcie.
Po rozmowie telefonicznej z komornikiem dowiedziałem się , że wcale nie musiał mnie powiadamiać i ogólnie zje...ł mnie jak ruskiego sobaka , że w nerwach podnoszę głos.
Wysłałem do komornika kilka e-mail z prośbą o przesłanie mi info z jakiego powodu jest egzekucja.Bez odpowiedzi.
We wtorek mija termin do kiedy mogę złożyć skargę.
Proszę o radę ,czy mogę złożyć skargę listownie ( komornik z Katowic, a ja nie) ?
Jak opłacić 50 zł ?
Jak wpisać wierzyciela skoro nie wiem kim jest ?
Do jakiego Sądu pisać skargę , czy do Sądu któremu podlega komornik ?
Z góry dziękuję

Ostatnia edycja:
Kazdy komornik dziala w jakims rejonie, W Katowicach sa dwa, rejon sadu zachod i rejon sadu wschod. Skarge w fornie pisma procesowego skladasz do komormika, nie do sadu a on przekazuje sadowi dokladajac akta sprawy. E- maile wbrew ulatwieniom, nie sa naj trafniejsze, polecam pisma polecone z potwierdzeniem odbioru. 50 zl najlepiej wplacic na podane przez sad konto po wezwaniu sadu ale te sprawy trwaja i trwaja. Skad wiesz o mijaniu terminu skoro nie masz oficjalnego zawiadomienia? Mozesz tez zadzwonic do sadu podajac numer sprawy komorniczej. Poza tym w banku musza miec pismo komornika jako podstawe zajecia tych 500 zl.

pionek1407 napisał:
Kazdy komornik dziala w jakims rejonie, W Katowicach sa dwa, rejon sadu zachod i rejon sadu wschod. Skarge w fornie pisma procesowego skladasz do komormika, nie do sadu a on przekazuje sadowi dokladajac akta sprawy. E- maile wbrew ulatwieniom, nie sa naj trafniejsze, polecam pisma polecone z potwierdzeniem odbioru. 50 zl najlepiej wplacic na podane przez sad konto po wezwaniu sadu ale te sprawy trwaja i trwaja. Skad wiesz o mijaniu terminu skoro nie masz oficjalnego zawiadomienia? Mozesz tez zadzwonic do sadu podajac numer sprawy komorniczej. Poza tym w banku musza miec pismo komornika jako podstawe zajecia tych 500 zl.
W banku dostępny jest tylko nazwa komornika i sygn akt nic więcej.
W grudniu ubiegłego roku otrzymałem wyrok esądu w sprawie mandatu za parkowanie jednak od razu zapłaciłem kwoty z wyroku.Mogę podejrzewać że to może być to i egzekucja jest wynikiem jakiegoś błędu , jednak prwności nie mam a komornik nie pomaga.I co ciekawe po pierwszym tel do komornika w kilka minut egzekucja z konta zniknęła ( dobre komornicze serduszko?)

co to znaczy ? "w kilka minut egzekucja z konta zniknęła"? czy komornik zwrocil pobrane 500zl? co ma byc tym dobrym serduszkiem? Jesli tak o jakiej skardze na komornika piszesz?

pionek1407 napisał:
co to znaczy ? "w kilka minut egzekucja z konta zniknęła"? czy komornik zwrocil pobrane 500zl? co ma byc tym dobrym serduszkiem? Jesli tak o jakiej skardze na komornika piszesz?
We wtorek komornik zajął rachunek, jednak z powodu braku środków, nic nie wyegzekwował. Po pierwszej rozmowie telefonicznej z komornikiem, w środę rano , poinformowałem go że nie wiem o co chodzi , jedynie mogę się domyślać ,że o sprawę z e-sądu z grudnia , którą to uregulowałem w grudniu.
Komornik poprosił o potwierdzenie pdf i nie czekając na to potwierdzenie odblokował konto.
Jednak nie odpowiedział o jaką sprawę chodzi , twierdząc że wysyłał zawiadomienie,
ja zawiadomienia od komornika nie otrzymałem , więc poprosiłem o przesłanie dowodu nadania,
Wysłałem dowody wpłaty nakazanej przez e-sąd dla wierzyciela /wpłata w terminie/
Komornik jednak upiera się ,że powinienem zapłacić za jego pracę.
Skarga dlatego , że ciągle nie wiem co to za dłużnik /domyślam się tylko/ nie wiem co to za dług , a komornik nie chce przesłać mi żadnych informacji
Sądzę ,że wierzyciel / duża firma od parkingów/ nie sprawdzając mojej wpłaty przekazała sprawę komornikowi , a komornik żąda ode mnie kasy za błąd wierzyciela. Może być też że komornik odkupił? mój niby dług

Ostatnia edycja:
Powrót