Skarga na firmę windykacyjną - gdzie?

• Autor wątku Autor wątku scss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie.

Proszę podpowiedzcie, gdzie można złożyć skargę na działanie firmy windykacyjnej? UOKIK odpada, gdyż sprawa dotyczy mojej (nie istniejącej już) działalności gospodarczej. Uchybień ze strony firmy windykacyjnej jest wiele, np:
- żądanie spłaty długu, który nie istnieje, tj. nikt z f-my windykacyjnej nie zweryfikował czy dług istnieje;
- nie otrzymałem żadnych dokumentów od firmy windykacyjnej, ani umowy z wierzycielem, ani dokumentów z których rzekomo wynika mój dług, ani wezwania do zapłaty, nic tylko smsy dziwnej teści typu: "agulacja zależności..."
- pomimo iż kontaktowałem się z f-mą windykacyjną kilkakrotnie celem wyjaśnienia sprawy, ciągle dostawałem nękające smsy i głuche telefony od firmy windykacyjnej;

Proszę o pomoc.

zablokuj numery z których dzwonią i wysyłają sms a po drugie powiedz im lub też wyślij jakieś pisemko że czekasz na pozew z ich strony w celu rozstrzygnięcia sporu,

- żądanie spłaty długu, który nie istnieje, tj. nikt z f-my windykacyjnej nie zweryfikował czy dług istnieje;
Normalka. Ale tu nie wiem co chcesz skarżyć, ja też mogę Ci napisać, że daj mi 1000 zł. A dasz? No nie. To tu tak samo.
- nie otrzymałem żadnych dokumentów od firmy windykacyjnej, ani umowy z wierzycielem, ani dokumentów z których rzekomo wynika mój dług, ani wezwania do zapłaty, nic tylko smsy dziwnej teści typu: "agulacja zależności..."
Jak wyżej.
- pomimo iż kontaktowałem się z f-mą windykacyjną kilkakrotnie celem wyjaśnienia sprawy, ciągle dostawałem nękające smsy i głuche telefony od firmy windykacyjnej;
Nadal dostajesz SMS i telefony? To może podchodzić pod nękanie.

Witam!

Wniosek z tego, że nic nie można zrobić? Szkoda, dziwny to kraj, w którym firmy działają na granicy prawa (lub nawet poza nią), oskarżają ludzi o dług którego nie ma i nic nie można w tej kwestii zaradzić.

PS.Po awanturze jaką zrobiłem firmie windykacyjnej SMSy i telefony ustały - widać tylko chamstwo i "głośność" argumentów skutkuje, przykre prawda?
I prowadź tu człowieku uczciwy biznes skoro dookoła same hieny :-)

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Niewiele osób jest zadowolonych z rzeczywistości prawnej, w jakiej żyjemy - ale my tutaj na forum prawnym nie jesteśmy od zmiany tego, tylko od pomagania, co w ramach obecnej sytuacji zrobić można, a czego nie można.

Powrót