skarga na komornika

• Autor wątku Autor wątku monika_j
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika_j

Użytkownik
Odpowiedzi
38
sprawa dotyczy przedawnionego długu, presco i wysyłania korespondencji na stary tj nieaktualny adres i stare nazwisko
sprawie presco poświęcony jest inny watek
tutaj chciałam dopytać o komornika

tzn - komornik nie ustalił mojego aktualnego adresu i nazwiska choć zmiana jest zaledwie z roku 2011
wydaje mi sie ze łatwo to było ustalić bo pod adresem prowadze rowniez dzialanosc a firma majaca moje imie i nazwisko w nazwie istnieje rowniez w internecie wraz z danymi adresowymi
komornik wyslal wezwania na nieaktualny adres plus info o egzekucji i w rezultacie pieniadze z konta uciekly a ja nawet nie wiedzialam ze bylo jakiekolwiek postepowanie i egzekucja

czy w tej sytuacji moge zlozyc skarge na komornika ze nie dopelnil obowiazku i nie zweryfikowal moich danych adresowych?

z gory dziekuje za pomoc

Proszę podać komornikowi aktualne Pani nazwisko i adres zamieszkiwania.

nie bardzo rozumiem
co ma podawanie przeze mnie moich danych komornikowi do rzeczy
po co mu teraz moje dane?
pieniadze i tak dawno zeszly mi z konta
poza tym szanowny komornik ma juz moje dane bo pisalam do niego z prosba o przekazanie wszelkiej dokuemntacji i informacji za co i dlaczego zabral mi z konta pieniadze

pytam czy moge zlozyc skarge na komornika bo nie chcialo mu sie sprawdzic moich danych i wysyłał zawaidomienia na nieaktualny adres?

Nie ma podstaw. Egzekucja miała być wykonana, a ona nie zależy od adresu. Przecież nie pomylono dłużnika.

natalie-s1959 napisał:
Nie ma podstaw. Egzekucja miała być wykonana, a ona nie zależy od adresu. Przecież nie pomylono dłużnika.

a czy komornik nie ma obowiązku ustalenia adresu dłuznika?

monika_j napisał:
komornik ma juz moje dane bo pisalam do niego z prosba o przekazanie wszelkiej dokuemntacji i informacji
Ale może nie zauważył, że adres Pani zamieszkiwania w tym piśmie jest inny. Co szkodzi ponowić pismo z pokreśleniem, iż wnosi Pani o doręczenie pism na aktualny adres Pani zamieszkiwania ?

Jeśli jednak pomimo tego - komornik nadal będzie kierował na korespondencję na niewłaściwy adres - można zwrócić się do sądu o wydanie stosownej dyspozycji komornikowi w trybie nadzoru ( art. 759 § 2 kpc )

Powrót