skarga na prokuratora wojskowego - warto?

• Autor wątku Autor wątku an1a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

an1a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Pracuję w firmie prywatnej i jednym z moich obowiązków jest reprezentowanie firmy w sprawach o łamanie praw autorskich, współpraca z organami ścigania. Nie jestem radcą prawnym.
Odebrałam dzisiaj dziwny telefon, po drugiej stronie pan prokurator zaczynający rozmowę od słów: "możemy umówić się na przesłuchanie telefonicznie, czy mam wysłać 2 wezwania a następnie żandarmerię wojskową w celu przymusowego doprowadzenia?". Szczerze powiem, że dalsza rozmowa z panem prokuratorem była na żenującym poziomie - zastraszanie, ciągła mowa o żandarmerii wojskowej, że "przyjdą po mnie do biura i narobią wstydu przy wszystkich". Narzucanie terminu, wymuszanie danych personalnych przełożonego.
W przeciągu 2 godzin od naszej rozmowy, odebrałam kolejny telefon z prośbą o rozmowę z moim szefem (podał imię i nazwisko), następnie przyszła ŻW i wręczyła mi wezwanie na przesłuchanie w poniedziałek na godz. 8:00, szefowi zawiadomienie o moim wezwaniu. Dodam, że wszystko działo się dzisiaj, w godzinach popołudniowych...
Zastanawiamy się nad złożeniem skargi na sposób postępowania pana prokuratora. Stąd moje pytanie - czy warto?

Nie. Nie naruszył prawa.

chodzi mi o pismo do jego przełożonego, nie pozew sądowy.

opisujące jego zachowanie i podejście do sprawy. od ludzi na takich stanowiskach wymaga się pewnej kultury, której temu panu zabrakło.

no tak - prokurator powinien od razu wystawic wezwania dla Pana na termin dla siebie odpowiedni (co nie oznacza odpowiadający Panu...) ,a w przypadku pana niestawiennictwa od razu ukarac pana grzywna za w/w +wydac nakaz zatrzymania i przymusowego doprowadzenia...

Pani ;) słyszałam o 2 wezwaniach, nic o telefonicznym umawianiu się, tym bardziej o tym, że nie rozumiem postępowania pana prokuratora, który twierdzi, że w środę przyjdzie po mnie ŻW, jeśli powiedziałam o swoim zwolnieniu lekarskim do końca tygodnia.
Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie - czy warto pisać pismo opisujące zachowanie pana prokuratora? Jestem "tylko" świadkiem, chyba nie chciałabym wiedzieć jak ten człowiek postępuje z osobami podejrzanymi..

wzywać można również telefonicznie...- a że ty o tym nie słyszałeś no cóż....

ok, może można, cóż nigdy nie marzyłam o kierunku prawniczym i szczerze przyznam, że słabo interesują mnie te sprawy, chodzi mi tylko o sposób załatwiania takich spraw i kulturę osobistą, która chyba jest wymagana od każdego, niezależnie od stanowiska. I nie chodzi mi o przepisy, tylko złożenie pisma o zachowaniu tego pana...

Może Pani napisać takie pismo. Tylko że tak na prawę do szkoda drzew....

Powrót