skarga o wznowienie e-sąd

• Autor wątku Autor wątku adamlukass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamlukass

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 467
Witam.
Sytuacja taka - pozew, nakaz wysłany na prawidłowy adres, pozwany nie odebrał, wniosek egzekucyjny, pozwany dowiaduje się o wszczęciu egzekucji i roszczeniu wierzyciela, składa zawiadomienie do Prokuratury (dokument umowa ewidentnie podrobiona, postępowanie w toku, zapewne nie uda się ustalić sprawcy).
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją - czy Sąd uzna, iż termin 3mc został zachowany bowiem pozwany o podstawie wznowieniowej dowiedział się odbierając korespondencję od komornika, czy może termin nie został zachowany z uwagi na 139kpc?

Nie odebrał bo go nie było w domu, z awizem udał sie na pocztę i dowiedział się, że wróciło do sądu i zapomniał o temacie na prawie 3 lata - aż komornik go uświadomił

adamlukass napisał:
bo go nie było w domu, z awizem udał sie na pocztę i dowiedział się, że wróciło do sądu
Powinien był więc zadzwonić do sądu. Mniejsza jednak o to. Od chwili gdy dłużnik dowiedział się o nakazie zapłaty (czyli w tym przypadku z chwilą pierwszej wiadomości od komornika), przysługiwał mu 7 dniowy termin na wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu. Jakby udowodnił, że przebywał daleko od domu, w szpitalu, czy coś podobnego w czasie doręczenia nakazu zapłaty (podwójnego awizowania), to termin zostałby przywrócony.
Nie ma cienia podstaw do wznowienia postępowania. Postępowanie karne przeciwko wierzycielowi, nie jest tu żadną nową okolicznością mającą wpływ na rozstrzygnięcie sporu. Jeśli pozwany nie podpisał umowy, na podstawie której sąd zasądził należność, to musiał o tym wiedzieć w trakcie procesu o zapłatę. Jednak nie podjął obrony. Taką miał fantazję. Kto bogatemu zabroni?

Ostatnia edycja:
Co powinien zrobić a nie zrobił to ja wiem. Wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu zostałby oddalony - w pierwszym zdaniu odpowiedziałeś dlaczego. Dłużnik powinien z poczty uzyskać info i wówczas złożyć wniosek, nie dołożył staranności i ma problem.
Cały problem dłużnika wynika z phishingu - wykradziono jego dane i na tej podstawie ktoś pozawierał różne umowy.
Wniosek zostanie złożony - jak nie zapomnę to opiszę co się wydarzyło.

adamlukass napisał:
Wniosek zostanie złożony
Oczywiście należy spróbować. Jak jednak pisałem, nie widzę szans. Mam nadzieję, że się pomyliłem.
adamlukass napisał:
Wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu zostałby oddalony - w pierwszym zdaniu odpowiedziałeś dlaczego. Dłużnik powinien z poczty uzyskać info i wówczas złożyć wniosek, nie dołożył staranności i ma problem.
Niekoniecznie. Wtedy pozwany wiedział jedynie, że była jakaś przesyłka z sądu. Na pewno o nakazie zapłaty dowiedział się od komornika.

Wznowiono i przekazano do SR właściwości ogólnej pozwanego.

Powrót