M
MaryAnnjunior
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam szanowne grono. Mam prośbę o podpowiedź. Może przedstawię sytuację: Dłużnik (bez majątku) mieszka w lokalu wraz z pełnoletnim synem (lat 40). Lokal zadłużony na ponad 80tys. Syn spłaca zadłużenie w spółdzielni i wpłaca kwotę za dłużnika „za wykup na preferencyjnych warunkach”. Prawo do takowego wykupu posiadał tylko dłużnik i nie przysługiwało bezpośrednio jego dziecku. Dłużnik stał się właścicielem mieszkania na dwa tygodnie, po czym darował bezpłatnie dziecku. Wierzyciel wystąpił ze skargą pauliańską. Sąd uznał, że mimo „formalnie było przekazanie bezpłatnie, to nie było bezpłatnie z uwagi na wcześniejszą spłatę długu w spółdzielni i wpłacenie kwoty wykupu więc nie można brać pod uwagę art. 528. Art.527par1. również nie uznał z uwagi na to, że pomimo mieszkania wspólnie w jednym lokalu z synem to prowadzili odrębne gospodarstwa domowe i syn nie wiedział o długu.
I tutaj moje wątpliwości są co do długu w spółdzielni: art.688.par1. mówi o solidarnej odpowiedzialności wszystkich lokatorów za czynsz i opłaty. Czy syn spłacając dług w spółdzielni nie spłacił również „własnej zaległości”? Czy sąd właściwie uznał taką spłatę pośrednio jako zapłatę syna za lokal? I czy w przypadku umowy zawartej przy spłacie długu do spółdzielni (w której zawarte jest, że spłaci zaległość pod warunkiem przekazania mieszkania po wykupie) to czy nie powinno być to ujęte w akcie notarialnym? Bo wtedy już nie byłaby darowizna tylko sprzedaż?
I tutaj moje wątpliwości są co do długu w spółdzielni: art.688.par1. mówi o solidarnej odpowiedzialności wszystkich lokatorów za czynsz i opłaty. Czy syn spłacając dług w spółdzielni nie spłacił również „własnej zaległości”? Czy sąd właściwie uznał taką spłatę pośrednio jako zapłatę syna za lokal? I czy w przypadku umowy zawartej przy spłacie długu do spółdzielni (w której zawarte jest, że spłaci zaległość pod warunkiem przekazania mieszkania po wykupie) to czy nie powinno być to ujęte w akcie notarialnym? Bo wtedy już nie byłaby darowizna tylko sprzedaż?
Ostatnia edycja: