Skarga pauliańska

• Autor wątku Autor wątku Jan152
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jan152

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam! Czy kupując działkę na której nie ma już wpisów w ksiedze wieczystej od komornikow wierzyciel sprzedawcy moze wystapic ze skarga paulianska i próbować odebrać mi kupiona dzialke? Dodam, że wiem iż sprzedawca ma innych komorników i wierzycieli, którzy nie dodali wpisu w ksiedze, ale sprzedawca dalej jest im winien pieniądze.

Skarga pauliańska nie wymaga wpisu w KW. Co więcej jakby wierzyciel sprzedawcy miał wpisaną do księgi hipotekę to by nie potrzebował actio pauliana by wyegzekwować swoje z przedmiotowej nieruchomości.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Nie ma wpisane hipoteki. Czyli wystarczy że sprzedawca dalej nie będzie płacił swoich dlugow a jego wierzyciel moze wnioskować o skargę paulianska? Nawet jeżeli w momencie sprzedaży żaden z wierzycieli nie mial wpisu komorniczego w ksiedze?

I mogą zabrać dzialke która kupiłem bez wpisów na ksiedze?

Zaznaczę ze chodzi mi o wpisy do działu 3 ksiegi a nie o hipotekę

Nie wiem nad czym się zastanawiasz ani skąd zdziwienie, przepis stanowi jasno:

"Gdy wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową, każdy z wierzycieli może żądać uznania tej czynności za bezskuteczną w stosunku do niego, jeżeli dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli, a osoba trzecia o tym wiedziała lub przy zachowaniu należytej staranności mogła się dowiedzieć"

No to tak:

1. Czynność sprzedaży, jeśli środki nie zostaną przeznaczone na spłatę zadłużenia, na pewno wypełnia przesłankę z pierwszej części zdania
2. Ty jako osoba trzecia wiesz o innych zadłużeniach

Skąd zdziwienie, że można się spodziewać skargi pauliańskiej?

A co do tego pytania:

Jan152 napisał:
Czyli wystarczy że sprzedawca dalej nie będzie płacił swoich dlugow a jego wierzyciel moze wnioskować o skargę paulianska? Nawet jeżeli w momencie sprzedaży żaden z wierzycieli nie mial wpisu komorniczego w ksiedze?

to rozporządzenie nieruchomością w trakcie egzekucji jest bezskuteczne w stosunku do wierzyciela egzekwującego i nie trzeba składać skargi pauliańskiej. Egzekucja z nieruchomości toczyłaby się względem nabywcy jako dłużnika rzeczowego.

A co w przypadku gdyby całość kwoty uzyskanej że sprzedaży dzialki sprzedawca przeznaczyłby na spłacenie dlugow, ale jednak nie zdołałby splacic całej kwoty j coś by mu jeszcze zostało, powiedzmy 20.000. Czy w takiej sytuacji tez mogą zająć zakupiona.przeze mnie dzialke?

Skarga pauliańska przysługuje wierzycielom sprzedawcy nieruchomości, jeżeli sprzedaż doprowadziła do sytuacji, w której ów sprzedawca stał się niewypłacalny, albo poziom jego niewypłacalności powiększył się. Jeżeli kupisz nieruchomość +/- po cenie rynkowej - nie musisz się o nic martwić. Dłużnik nie uszczupli swojego majątku. Po prosty zamieni działkę na gotówkę. A co on zrobi z uzyskaną kwotą to tylko i wyłącznie jego sprawa. Przecież nie zmusisz go aby spłacił swoje długi. Dłużnik działałby z pokrzywdzeniem wierzycieli w przypadku pozbycia się nieruchomości umową darowizny, umową dożywocia czy też inna transakcją bezgotówkową.

Powrót