Skarga WSA stypendium

• Autor wątku Autor wątku Firkaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Firkaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
swego czasu do jednego z WSA złożyłam skargę dot. nieprzyznania stypendium. Wyrok jest na moją korzyść, mimo, iż jest jeszcze nieprawomocny. Moje pytanie brzmi części sentencji wyroku: "nie orzeka w przedmiocie wykonania zaskarżonej decyzji". Co oznacza ten zwrot? Rozumiem to tak, że komisja stypendialna wydała odmowną decyzję dot. przyznania stypendium i sąd uznał, że odmowa nie była uzasadniona, zatem nie powinna mieć miejsca. Czy rozumieć to tak, że sąd w wyroku nie wskazuje, iż komisja ma mi przyznać to stypendium?
Rozumiem, że po uprawomocnieniu się wyroku, Komisja ma obowiązek ponownego rozpatrzenia wniosku, czy też sama musze im się w tym przypomnieć?

A jak brzmi ta część orzeczenia, w której wyrok jest na Twoją korzyść?

Na ten moment jeszcze pełnego wyroku nie otrzymałam, cały czas czekam.
Sentencja brzmi tak:
"(…) po rozpoznaniu w Wydziale (…) na rozprawie w dniu (…). sprawy ze skargi [...] na decyzję X przy X [...] z dnia [...] 2014 r. nr [...] w przedmiocie odmowy przyznania stypendium dla najlepszych studentów I. uchyla zaskarżoną decyzję; II. nie orzeka w przedmiocie wykonania zaskarżonej decyzji; III. zasądza od X [...] na rzecz skarżącej [...] kwotę 200 (słownie: dwieście) złotych, tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego".

Komisja powinna tę decyzję podjąć jeszcze raz (niekoniecznie na Twoją korzyść) ale tym razem z pominięciem uchybień, które spowodowały jej uchylenie.

Firkaaa napisał:
"nie orzeka w przedmiocie wykonania zaskarżonej decyzji". Co oznacza ten zwrot?

Takie orzeczenie wynika z interpretacji art. 152 ppsa.

Art. 152. W razie uwzględnienia skargi sąd w wyroku określa, czy i w jakim zakresie zaskarżony akt lub czynność nie mogą być wykonane. Rozstrzygnięcie to traci moc z chwilą uprawomocnienia się wyroku.

Sądy rozumieją to tak, że w razie uwzględnienia skargi muszą obligatoryjnie "rozstrzygnąć" o ewentualnym ograniczeniu wykonania zaskarżonej decyzji. Niektóre sądy orzekają w takiej sytuacji, że zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu, co w przypadku decyzji negatywnych (np. odmowa wydania prawa jazdy, odmowa przyznania stypendium) jest przecież absurdalne, bo na czym niby miałoby polegać wykonanie decyzji odmownej?

W każdym razie, można znaleźć orzeczenia, w których WSA zamiast orzekać, że decyzja odmowna nie podlega wykonaniu, stwierdzają w sentencji, że sąd "nie orzeka w przedmiocie wykonania zaskarżonej decyzji". W ten sposób, traktując to orzeczenie jako obligatoryjne, "orzekają, że nie orzekają" (wychodząc przynajmniej ze słusznego założenia, że nie każda decyzja podlega przecież wykonaniu, a więc nie ma podstaw do określania, że nie podlega). A tak po prawdzie to powinno się chyba ten element rozstrzygnięcia pomijać.

Powrót