a bardzo chętnie przyjmę uwagi a wstępnie widzę to tak -
nagłówek pominę bo to standard
Działając w imieniu własnym,na podstawie art.57.§5 Kpa,składam skargę na postanowienie Wojewody........... SOC-EK........... wydanego dnia 16.12.2011r,które otrzymałem w dniu 02.01.2012r,stwierdzającego uchybienie terminu do wniesienia odwołania od decyzji Burmistrza..........,SA............2011/11 orzekającej o wymeldowaniu mnie z pobytu stałego.
Zarzucam temu postanowieniu naruszenie art.57.§5 Kpa i stwierdzam,że powyższe postanowienie jest błędną decyzją Wojewody ..............
Żądam uchylenia tego postanowienia oraz natychmiastowego wstrzymania jego skutków w postaci podtrzymania decyzji organu I instancji,która orzekała o wymeldowaniu mnie z pobytu stałego do czasu rozpatrzenia niniejszej skargi.
„Uzasadnienie”
Termin wniesienia odwołania,który także w w/w postanowieniu z dnia 16.12.2011r został wskazany na dzień 12.11.2011r został dochowany,co wynika z treści pisma sporządzonego przez............... w dniu 16.11.2011r reprezentującą Urząd................................... (zawarte w aktach),oraz załączonej w niniejszej skardzę powiększonej kopi potwierdzenia nadania przesyłki poleceonej nr158379204 z dnia 12.11.2011r,która to zawierała odwołanie od decyzji I instancji.
Wnioskuje o:
-dopuszczenie na poczet materiału dowodowego powiększonej kopi, potwierdzającej nadanie przesyłki poleceonej nr 158379204 w dniu 12.11.2011r w Urzędze Pocztowym......................,którą przesłano odwołanie od decyzji organu I instancji
-natychmiastowe wstrzymanie skutków postanowienia w postaci podtrzymnia decyzji organu I instancji,która orzekała o wymeldowaniu mnie z pobytu stałego do czasu rozpatrzenia skargi
-zwolnienie mnie z kosztów sądowych do czasu rozpatrzenia skargi ze względu na moją trudną sytuacje materialną jak i jej zasadność.
-rozpoznanie sprawy także pod moją nieobecność
-zasądzenie zwrotu poniesionych kosztów w postępowaniu
-przesłaniu na mój adres zamieszkania wydanego w tej sprawie wyroku wraz z uzasadnieniem
w załączeniu:
-kopia potwierdzenia nadania
przesyłki poleconej
-kopia skargi wraz z załącznikami