Skarrga na czynności komornika - jaki sąd ?

• Autor wątku Autor wątku Bedek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bedek

Bedek

Ekspert
Odpowiedzi
10 851
Wierzyciel mieszka w Łodzi.
Nakaz zapłaty wydał sąd w Lublinie , a komornik jest z Warszawy.

Dłużnik cały czas mieszkał w Poznaniu ale od tygodnia przeprowadził się do Wrocławia.

Dłużnik ma zamiar złożyć skargę na czynności komornika, a w treści postanowienia komornika jest pouczenie, że przysługuje skarga do sądu rejonowego w Warszawie.

Dłużnik znalazł takie orzeczenie SN, fragment poniżej :
Przepis prawny:

W odniesieniu do pełnienia funkcji sądu egzekucyjnego Sąd Najwyższy stwierdził ogólnie, że kodeks postępowania cywilnego nie zawiera przepisów o właściwości miejscowej.

Zarówno w stanie prawnym obowiązującym przed wejściem w życie ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji i przewidzianego w art. 8 prawa wyboru komornika, jak i obecnie, a więc po wejściu w życie wymienionej ustawy, w świetle art. 758 i 759 kpc należy przyjmować, zdaniem Sądu Najwyższego wyrażonym w tym orzeczeniu, że - wobec braku jednoznacznego uregulowania miejscowej właściwości sądu egzekucyjnego - istniejąca pomiędzy tym sądem a komornikiem więź procesowa powoduje, iż sądem egzekucyjnym jest zawsze sąd, przy którym działa komornik prowadzący egzekucję.

W wypadku prowadzenia egzekucji przez komornika właściwego według ustawy sądem egzekucyjnym jest więc sąd, w którego okręgu ten komornik działa, w wypadku zaś dokonania przez wierzyciela wyboru komornika na podstawie art. 8 u.k.s.egz., sądem takim będzie sąd, w którego okręgu działa wybrany komornik.

Skarga wniesiona do niewłaściwego sądu podlega odrzuceniu, a zatem bardzo istotne jest aby dłużnik skierował wniosek do właściwego sądu.

Do sądu w jakim mieście powinien wnieść skargę dłużnik i dlaczego ?

Bedek napisał:
Do sądu w jakim mieście powinien wnieść skargę dłużnik i dlaczego ?

Namówiłbym dłużnika na wniesienie skargi samodzielnie - zgodnie z pouczeniem - a w razie jej odrzucenia i wskazania innego sądu - wniosek o przywrócenie terminu.

Dzięki za zainteresowanie stern-75.
Oczywiście, jest to wyjście z tej sytuacji, ale jaki właściwy jest sąd dla tej skargi dalej nie wiemy.

Wawa - komornik został wybrany przez wierzyciela.

Czy może ktoś jest innego zdania ?

opis sytuacji podobnej do mojej własnej- wysłałam skargę do Sądu przy którym działa wybrany przez wierzyciela komornik. Ja w Słupsku, wierzyciel- Presco- wiadomo skąd, komornik z Warszawy. Otrzymałam info, że po rozpatrzeniu przesyłają do Sądu Rejonowego w Słupsku jako właściwego. Więc niekoniecznie Korf ma rację :) pozdrawiam

sytuację wyjaśnia art. 767 par. 1 - jeżeli do prowadzenia egzekucji został wybrany komornik poza właściwością ogólną, skargę rozpoznaje sąd który BYŁBY właściwy wg ogólnych zasad.

Czyli skarga powinna być wniesiona do SR w.....( którym mieście ) ?

Ps.
Proszę nie używać dużych liter - na forum oznacz to krzyk.
Wyróżnić słowo można np. przez pogrubienie.

do sądu rejonowego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika bo wg zasad ogólnych tam powinna być wszczęta egzekucja. To uregulowanie raczej komplikuje całą sytuację niż ją wyjaśnia - ale przepis jest przepisem.

Czyli do właściwego sądu we Wrocławiu :what:

Witam, właśnie rozpatruję ten problem - w pouczeniu do postanowienia o ustaleniu kosztów postępowania egzekucyjnego po umorzeniu postępowania na podstawie art. 823 kpc komornik pisze, żeby skargę kierować do sądu właściwego dla miejsca zamieszkania dłużnika.
I mam gwoździa - czy tak faktycznie, czy też do sądu rejonowego właściwości komornika (to oczywiście inne miasta)?

zdecydowanie do sądu właściwego dla dłużnika. Ja napisałam do sądu komornika w terminie, przekierowano skargę do sądu mojej właściwości zamieszkania a tu łaskawy sąd uznał, że złożyłam po terminie i oddalił jako taką. I nic nie dało wyjaśnienie, że do sądu właściwości komornika złożyłam w terminie.
Tak więc- do sądu właściwości zamieszkania dłużnika, na pewno,
powodzenia

Z tą właściwością ogólną i sądem właściwym do rozpatrzenia skargi na czynności komornika to w moim przypadku bywa różnie.

W 2013 stare zadłużenie, tuż przed przedawnieniem S-Collect (Warszawa) zaczął windykować przez komornika w Łodzi.
Wyrok został wydany w Katowicach. Ja mieszkam w Żorach (kiedyś w Katowicach).

Zaraz po zajęciu wynagrodzenia wysłałem do Łodzi skargę na komornika, którą sąd w Łodzi skierował do Katowic a ten ją podjął i wydał postanowienie o oddaleniu (dodam, że kiedyś mieszkałem w Katowicach, no i w Katowicach wydano postanowienie o zapłacie).
Sędzia w Katowicach nawet zauważył, że sprawa powinna być rozpatrywana w Żorach ale i tak oddalił wniosek.

Po paru miesiącach złożyłem pozew przeciw-egzekucyjny też do sądu w Łodzi przy którym działa komornik (tak mi adwokat poradził).

Ku mojemu zdziwieniu sąd w Łodzi przesłał pozew do Żor czyli tam gdzie mieszkam i oczywiście wydał wyrok.

Obecnie jestem na etapie złożenia skargi na wysokość kosztów komornika. Mam na to 7 dni.
Czy mam złożyć ją do sądu w Łodzi (gdzie działa komornik) czy w moim miejscu zamieszkania czyli w Żorach ?

Powrót