Skasowane dane

• Autor wątku Autor wątku Vonum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vonum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
zastanawiam się jak to jest. Czy przypuśćmy mając plik "A", który łamie prawa autorskie lub jego posiadanie jest niezgodne z prawem - może nam zaszkodzić kiedy jest usunięty w komputerze?
Np. Policja przyjechała sprawdzić legalność oprogramowania, itp. nie znalazła nic - lecz gdzieś w czeluściach dysku znajdują się owe materiały. Czy jeżeli ich aktualnie nie mam i nie korzystam (w gruncie rzeczy to i nie posiadam), to czy mogę mieć postawione zarzuty?

Jeżeli w "czeluciach" znajdą np.Mp3 których przechowywanie jest legalne tylko gdy posiadasz oryginalne płyty , lub pobrałeś je z legalnego sklepu. Ja mam takie mimo tego, że juz 3 lata temu sprzedałem jakiś samochód z tą płytą w zmieniarce..A co tam! :D

Mogą postawić zarzuty.. ale jak mądrze zadziałasz to zostaną łone oddalone.

NIE ŚCIĄGAJ Z TORRENTÓW! :mad: Za pracę programistów, artystów itd TRZEBA PŁACIĆ!!!

Zgadzam się, zgadzam się.
Ten torrent to pomyłka była :tuptup:

_________
EDIT:

A np. mając jako dowód zasysania mój adres IP, lecz nie znajdując rzeczy pobranej na dysku będą szukać do skutku, czy sprawa zostanie zamknięta?

Ostatnia edycja:
Ponawiam pytanie autora wątku.

Powiedzmy przykładowo, że posiadam pliki, które są niezgodne z prawem. Jak to wygląda prawnie w przypadku, gdy są już dawno usunięte?

Co oznacza, że jeśli dobrze zadziałasz to zarzuty zostaną oddalone?

Pozdrawiam!

Konczak18 napisał:
Powiedzmy przykładowo, że posiadam pliki, które są niezgodne z prawem. Jak to wygląda prawnie w przypadku, gdy są już dawno usunięte?
nawet przykładowe pytanie powinno mieć swoją logikę. Posiadasz pliki, które są już dawno usunięte. Czyli co, chodzi Ci o posiadanie kopii programów komputerowych czy innych utworów na, powiedzmy, CD, kiedy usunąłeś je uprzednio z dysku, czy o coś innego...

I tak dla ustalenia uwagi:
  • można posiadać kopie utworów (utworów w świetle USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - zwana dalej upaipp), zgodnie z Art.23.upaipp. Prawo to nie dotyczy programów komputerowych.

I żeby było jasne - Twórcy i Właściciela praw autorskich do utworów otrzymują stosowną opłatę z tytułu Art.20. oraz Art.20.^1. właśnie jako rekompensatę z tytułu dozwolonego użytku utworów chronionych - czyli właśnie z uwagi na przytoczony Art.23..upaipp. Jest to związane z funkcją społeczną upaipp.
  • nie można posiadać żadnych kopii programów komputerowych, o ile nie spełnione są przesłanki zawarte w Art.75.upaipp lub w licencji danego programu komputerowego.

Vonum chodzi chyba o taką sytuacje że miał coś na dysku nielegalnego po czym zostało to skasowane. I teraz robią mu "nalot" i "wyciągają" np. nielegalne pliki z przed roku które zostały skasowane. Jednak były możliwe do odzyskania Czy z tego też można mieć jakieś problemy?

Przedstawisz swoje racje.
Prokuratura przedstawi dowody przeciwko Tobie.
Sąd zadecyduje.

Dokładnie :)

Dzięki wielkie Wszystkim za odpowiedź.

Mi się jednak wydaje, że w gre wchodzi to co jest na dysku, a nie to co było.

Pozdrawiam!
Paweł.

Powrót