skazanie za granicą

• Autor wątku Autor wątku karolkarolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolkarolek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
mam takie pytanie
czy można zostać skazanym za granicą za przestępstwo popełnione w Polsce
i odbyć tam kare
proszę o ewentualne dzienniki ustaw, kodeksy itp.
-podstawę prawną

karolkarolek napisał:
mam takie pytanie
czy można zostać skazanym za granicą za przestępstwo popełnione w Polsce
i odbyć tam kare
proszę o ewentualne dzienniki ustaw, kodeksy itp.
-podstawę prawną

kłóci się to z zasadą niezawisłości sądów. prawo karne obowiązuje w POLSCE i tylko w naszym kraju, nic do tego nie mają sądy z innych krajów. Nie słyszałem o takim przypadku. "Ustawę karną polską stosuje się do sprawcy, który popełnił czyn zabroniony na terytorium rzeczpospolitej Polskiej, jak równiez na polskim statku wodnym lub powietrznym, chyba że umowa międzynarodowa, której Rzeczpospolita Polska jest stroną, stanowi inaczej" art. 5 kk

ale jezeli popelnilem przestepstwo na przyklad w jakims kraju ameryki poludniowej i z ten kraj bedzie domagal sie mojej ekstradycji Polska mnie na 99% nie wyda a przynajmniej nie slyszlem o takim przypadku ale Polski sad moze mnie skazac za przestepstwo tam popelnione

pytanie jest takie czy dziala to w druga strone

Może działać ale w jakim zakresie to zależy od prawa obowiązującego w tamtym kraju i zapewne umów międzynarodowych.

Np polski kodeks karny dopuszcza skazywanie cudzoziemców za niektóre czyny popełnione przez nich poza obszarem RP. (art. 110 § 1 k.k. z uwzględnieniem art. 111-113 k.k.)

No i o te wlasnie umowy miedzynaroowe mi chodzi prosilbym o jakies szczegoly
czy Polski wymiar sprawieliwosci bedzie respektowal wyrok wydany za granica (za przestepstwo popelnione w Polsce) i oczywiscie wykonanie kary tak zeby dwa razy nie byc karanym za to samo

Powrót