Skazany-jedyny żywiciel rodziny-czy możliwe jest aby więzienie płaciło na utrzymanie?

• Autor wątku Autor wątku beautiful
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
B

beautiful

Użytkownik
Odpowiedzi
160
Mam takie pytanie-czy gdy został skazany jedyny żywiciel rodziny na karę więzienia-to czy jest taki artykuł, który mówi o tym, że jeśli to skazany był jedynym żywicielem, a teraz został skazany-to więzienie będzie płaciło na utrzymanie jego dzieci i zony? Czy jeśli więzienie nie zgodzi się płacić (o ile jest taka możliwość) to czy istnieje taka możliwość, aby został wypuszczony na wolność, ponieważ on był jedynym żywicielem? Bardzo proszę o pilną pomoc w tej sprawie!!!!

Dziękuję za odpowiedź-bardzo mnie to zastanawiało, ponieważ z tego co mi powiedziano-jeden mężczyzna wyszedł na wolność, ponieważ więziennictwo nie chciało płacić na jego żonę i dzieci, dlatego postanowiłam zapytać tutaj-druga rzecz, którą mi powiedziano-to, że GOPS także potwierdzi tezę, że jest taki artykuł i wspomniał o tym jednej kobiecie-dziwne to dla mnie? A czy jest szansa, aby więzienie płaciło na rodzinę skazanego? Bądź sam skazany mógł się starać o wyjście ze względu na to, że jest jedynym żywicielem?

beautiful napisał:
A czy jest szansa, aby więzienie płaciło na rodzinę skazanego? Bądź sam skazany mógł się starać o wyjście ze względu na to, że jest jedynym żywicielem?

Nie. Raz jeszcze. Więzienie nie będzie płaciło na rodzinę. "Więzienie" ma inne zadania.
Kary również przestępcy nikt nie daruje tylko dlatego, że utrzymywał rodzinę. Teraz przez jakiś czas rodzina będzie musiała sobie radzić w inny sposób.

A proszę mi jeszcze napisać, kiedy żona może ubiegać się o przerwę w karze dla skazanego męża? Przebywa on w areszcie śledczym od października 2009r. wyrok został ogłoszony wczoraj na 3lata i 9 miesięcy. Skazany jest zadłużony ma kredyty do spłacenia, więc teraz żona będzie musiała je spłacać? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

beautiful napisał:
A proszę mi jeszcze napisać, kiedy żona może ubiegać się o przerwę w karze dla skazanego męża?

Zgodnie z treścią art. 19 § 1 kkw, żona skazanego nie może ubiegać się dla niego o przerwę w karze pozbawienia wolności.

PS: No chyba że jesteś adwokatem i Twój mąż ustanowił Cię swoim obrońcą.

Ostatnia edycja:
A czy sam skazany może się ubiegać o przerwę w karze? Jeśli tak to kiedy-po jakim okresie przebywania w areszcie śledczym, czy ZK? Dziękuję za odpowiedź

beautiful napisał:
A czy sam skazany może się ubiegać o przerwę w karze? Jeśli tak to kiedy-po jakim okresie przebywania w areszcie śledczym, czy ZK? Dziękuję za odpowiedź

Skazany może sam ubiegać się o przerwę w karze pozbawienia wolności w każdej chwili od rozpoczęcia odbywania kary pozbawienia wolności bez względu na okres przebywania w jednostce penitencjarnej.

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje :) Chciałabym jeszcze prosić o Twoją opinię ''communication'' ponieważ jesteś na tym forum dłużej i na pewno zapoznałeś/aś się z wieloma sprawami. Czy jest szansa, aby skazany dostał przerwę w karze, przy takim wyroku? Może gdyby opisał trudną sytuację rodzinną, o swoich zadłużeniach, na które sam musi zapracować i je spłacić, ponieważ żona nie pracuje i nie może podjąć pracy ze względu na 2 małych dzieci? Czy uważasz, ze jest szansa na przerwę w karze? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

beautiful napisał:
Może gdyby opisał trudną sytuację rodzinną, o swoich zadłużeniach, na które sam musi zapracować i je spłacić, ponieważ żona nie pracuje i nie może podjąć pracy ze względu na 2 małych dzieci? Czy uważasz, ze jest szansa na przerwę w karze? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

Szansę na przerwę w karze reguluje art 153 § 2 kkw:

art 153 § 2 - Sąd penitencjarny może udzielić przerwy w wykonaniu kary, jeżeli przemawiają za tym ważne względy zdrowotne, rodzinne lub osobiste.

Nie można jednoznacznie określić tego, czy są szanse czy ich nie ma. Dla każdego przypadku sprawa będzie wyglądać zupełnie inaczej - Dla Kowalskiego zatem będą to argumenty przemawiające za, dla Nowaka przemawiające przeciw.

Fakt określenia, czy owe przesłanki zachodzą w Waszym przypadku, spoczywa na kuratorze, który sporządzi wywiad środowiskowy w miejscu Waszego zamieszkania.

Aby zorientować Cię co do określonych przypadków załączam postanowienia Sądów Apelacyjnych w zwiazku z art 153 kkw - być może znajdziesz tam przypadek podobny do Waszego:

Orzecznictwo_do_Dz_U_1997_90_557_-_art_153.rtf

Ostatnia edycja:
beautiful napisał:
ponieważ żona nie pracuje i nie może podjąć pracy ze względu na 2 małych dzieci?

Ja również mam 2 dzieci......P. zostawił długi (chyba większość skazanych zostawia jakieś) też był jedynym żywicielem rodzinny......
Teraz to ja utrzymuję rodzinę.......a tłumaczenie się,że nie można podjąć żadnej pracy ze względu na dzieci to 'przesada"...Zastanów się co zrobisz jesli nie dostanie przerwy w karze...będziesz narzekać?????

''Maxika'' tu nie chodzi o moją osobę-ja pytam w czyimś imieniu nie w swoim! Co do podjęcia pracy-pokrótce napiszę tak, otóż pracy nie ma i taka jest prawda! Ja sama od roku poszukuję pracy i nic. Co do żony, która ma dzieci-niestety w okolicy gdzie mieszka nie ma żadnego przedszkola, czy żłobka gdzie mogłaby oddać dzieci, aby mogła podjąć pracę(której i tak nie ma!) na rodzinę także nie może liczyć, nawet jeżeli mogłaby pójść na staż to co zdziała za 700zł.??? Trzeba opłacić mieszkanie i rachunki, kupić żywność na cały miesiąc a dodatkowo mąż wziął kredyt, którego miesięczna rata wynosi 685zł.więc co byś zrobiła na jej miejscu? Co poradzisz, co ma zrobić??? A nawet jeżeli prowizorycznie dajmy na to-pracowałaby, a jej pensja wynosiłaby 1200zł. bo takie grosze płacą :( to gdy zapłaci samą ratę zostaje jej 500zł. na życie, a gdzie opłaty mieszkaniowe, rachunki żywność-dzieciom kupić odzież czy buty, bo rosną-sama kobieta nie wydoli na wszystko,nie przy takich opłatach i takiej pensji-musiałaby zarabiać około 2-2,5tyś. zł. i też nie wiem, czy by starczało od 1-wszego do 1-wszego :( swoją drogą gdzie w dzisiejszych czasach kobieta zarobi taką pensję?? Chyba na stanowisku Pani dyrektor, czy Pani prezes!
Mężczyźni zarobią więcej od nas-taka jest prawda! Pozdrawiam :)

beautiful napisał:
Mężczyźni zarobią więcej od nas-taka jest prawda!

A o co teraz pytasz?
Skoro ta pani nie będzie miała pracy, nie będzie w stanie utrzymać dzieci to te dzieci zostaną jej odebrane. By nie stała im się jeszcze większa krzywda.
Wyjście na przerwę przestępcy nie może być jedynym pomysłem na zapewnienie przeżycia dzieciom. Są instytucje, które zaopiekują się dziećmi. Tą panią może też.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót