Skierowanie na badania kierowcy z powodu uzależnienia od alkoholu

• Autor wątku Autor wątku claver
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

claver

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Otrzymałem skierowanie na badania do ośrodka medycyny pracy na badania czy są przeciwwskazania do posiadania prawa jazdy.
Byłem w szpitalu psychiatrycznym udostępnili mój wypis prokuratorowi gdzie jest napisane ze rozpoznano uzależnienie mieszane.
Prokurator wystąpił do starostwa o wszczęcie postępowania administracyjnego a starosta przystał na to i otrzymałem skierowanie na te badania.
Byłem u prawnika i odwołałem się do samorządowego kolegium odwoławczego lecz niestety oni uznali że muszę zrobić te badania.
Co mam mówić do lekarza aby uzyskać kwitek że nie ma przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów lub co jeszcze mogę w tej sytuacji zrobić.

claver napisał:
Co mam mówić do lekarza aby uzyskać kwitek że nie ma przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów lub co jeszcze mogę w tej sytuacji zrobić.
Najlepiej mówić prawdę dla swojego dobra i nas wszystkich.

Chodziło mi bardziej co mówić żeby wydał opinie że nie ma przeciwwskazań do kierowania pojazdami.
I czy szpital nie złamał tutaj tajemnicy lekarskiej udostępniając mów wypis ze szpitala

claver napisał:
co mówić żeby wydał opinie że nie ma przeciwwskazań do kierowania pojazdami
Lekarz powinien wydać opinię na podstawie aktualnej sytuacji, otrzymanej dokumentacji i prawdziwych okoliczności przedstawionych przez pacjenta.

claver napisał:
Witam
Otrzymałem skierowanie na badania do ośrodka medycyny pracy na badania czy są przeciwwskazania do posiadania prawa jazdy.
Byłem w szpitalu psychiatrycznym udostępnili mój wypis prokuratorowi gdzie jest napisane ze rozpoznano uzależnienie mieszane.
Prokurator wystąpił do starostwa o wszczęcie postępowania administracyjnego a starosta przystał na to i otrzymałem skierowanie na te badania.
Byłem u prawnika i odwołałem się do samorządowego kolegium odwoławczego lecz niestety oni uznali że muszę zrobić te badania.

Przede wszystkim nie możesz pić, bo badania, na które zapewne jedziesz, dotyczą testów z krwi i ślad spożycia będzie widoczny nawet po miesiącu od wypicia. Piszę to na podstawie przejść kolegi, który na takie badania jeździł co pół roku w związku z czasowym odnawianiem uprawnień. To znaczy miał jeździć co pół roku, bo nie mógł wytrzymać miesiąca bez picia. To "raczej na pewno" nie będzie tylko rozmowa

Grendel-348 napisał:
ślad spożycia będzie widoczny nawet po miesiącu od wypicia
Może odbiegamy trochę od tematu ale..
Według mojej wiedzy długość metabolizowania się alkoholu w organizmie wynosi od 24 do 48 godzin.
Miesiąc?

Byłem na tych badaniach i lekarz kazał przejść mi roczna terapię.
Czyli starosta zatrzyma mi prawo jazdy na rok i pytanie czy będę musiał zdawać ppnow je egzamin ?

claver napisał:
Dokładnie po 48 h nie ma już alkoholu we krwi

Nie jest to prawda. GGT, AST, ALT, MCV, bilirubina, czy fosfataza alkaliczna, są wykrywane nawet miesiąc po wypiciu.
Jakie to były badania, bo jeśli te wątrobowe to masz odpowiedź

Po rocznej terapii idziesz znowu na badania, uprawnienia masz już wstrzymane

Chodzi mi o to czy jak przejdę ta roczna terapię to oddają mi prawko czy muszę podchodzić jeszcze raz do egzaminu na prawo jazdy

Pewnie miałeś przy okazji sprawę sądową normalnie nie wysyłają papierów prosto do prokuratora.

Miałem próbę jechania po alko ale nie jechałem.
Wynająłem prawnika i wygrałem tą sprawę sądową.
I po 2 miesiącach przyszło to skierowanie

Powrót