Skierowanie na Staż "Odmówił przyjęcia"

• Autor wątku Autor wątku MiloszGD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MiloszGD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, Otrzymałem skierowanie na staż od PUP jako Piaskarz nic nie wiedziałem o tym zawodzie zawiózł mnie kuzyn do pracodawcy jest to około 15km od mojego miejsca zamieszkania. Po rozmowie pracodawca powiedział że 3 dni popracuje i zobaczę czy mi się spodoba. O 6:30 poprosiłem kuzyna by mnie zabrał gdyż nie mam jeszcze ukończonych prawo jazd (zostało mi kilka godzin do ukończenia kursu i egzaminy) od siedziby trzeba było jechać jeszcze dalej i w końcu dotarliśmy praca z początku nie była taka zła...dopiero kiedy zobaczyłem jak jest w pomieszczeniach bardzo się kurzyło a Ja musiałem sprzątać wyszczerbioną łopatą gdzie sporo piasku spadało na ziemię irytowało mnie to ale wytrzymywałem później wchodziliśmy w takie wielkie zbiorniki i tam czyściliśmy czasami ponad 9h pracowałem po 3 dniach pracodawca zapytał się mnie jak mi się podoba powiedziałem że słabo ciężka praca a On mi napisał w skierowaniu:

17. Skierowany odmówił przyjęcia zatrudnienia stażu z powodu:

Nie odpowiada mu stanowisko Pracy - Skierowany odmówił przyjęcia

co mogę zrobić? by nie stracić statusu bezrobotnego proszę o pomoc.

dziękuję za pomoc 120 wyświetleń 0 odpowiedzi :)

Pewnie nikt nie odpowiedział bo to nie jest prosta sprawa i należy ją wyjaśniać w swoim Urzędzie.

Przede wszystkim na jakiej zasadzie pracowałeś tam 3 dni?

No właśnie o to sama miałam zapytać. Nie ma czegoś takiego jak "dni próby" bez umowy, więc teraz udaj się do PUP z tym skierowaniem i zgłoś, że pracodawca wymagał 3 dni próby (na co ty przystałeś), a potem wpisał na skierowaniu, że nie odpowiada Ci praca.
Nie mamy tu złotej kuli - nie wiemy jak podejdzie do tak indywidualnej sprawy Twój PUP. Na razie to nie będzie innej porady. Idź do PUP zgłoś to (najlepiej na piśmie), w razie potrzeby napisz, że masz świadka, który woził Cię do firmy na te "dni próby". Zobaczysz co Ci powiedzą, a wtedy ewentualnie zapraszam z powrotem na forum.

Powrót