skierowanie na staż.

• Autor wątku Autor wątku Magdalena765
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magdalena765

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam pytanie odnosnie skierowania.
Dostałam się na staż w Urzędzie Skarbowym. W czwartek (26.02) dostalam skierowanie na badania lekarskie z US, w pt (27.02) je wykonałam, dziś (tj. wtorek 03.03.) stawiłam się w PUP, podpisałam różne papiery oraz dostałam skierowanie na staż, które mam zanieść do US, oni wypełnią i z powrotem do PUP i to miałam wykonać dzisiaj, ale dziś w US nie było osoby kompetentnej w tej sprawie i jedna pani mi powiedziała tylko, że będzie jutro i zaczynają od 7 rano. Skierowanie mam zwrócić do pt. Moje pytanie czy już od jutra zacznę staż i mam być na 7 "w pracy", czy dopiero jutro ta pani wypełni skierowanie i wyznaczy rozpoczęcie?

Termin rozpoczęcia stażu wyznaczą wspólnie US i PUP, także na razie zdobądź podpis na skierowaniu i oddaj je w PUP. Przy okazji zapytaj czy został już wyznaczony termin rozpoczęcia stażu.

Właśnie myślałam, że skoro już miałam zrobić badania lekarskie i dziś stawić się po formalności do PUP, to że od jutra zacznie się staż i zgłupiałam, problemu by nie było gdyby ta pani dzisiaj była w US, bo bym wszystko wiedziała. A z drugiej strony skoro do końca tyg mam zwrócić skierowanie, to mam wrażenie, że najwcześniej od pon mógłby się zacząć.

Magdalena765 napisał:
myślałam, że skoro już miałam zrobić badania lekarskie i dziś stawić się po formalności do PUP, to że od jutra zacznie się staż i zgłupiałam
Magdalena765 napisał:
podpisałam różne papiery
A co to były za dokumenty? Otrzymałaś ich egzemplarz? Czy jest w nich określony dokładny okres stażu?

otrzymałam prawa i obowiązki os. kierowanej na staż, sprawozdanie z odbytego stażu i formularz gdzie mam podać swój nr bankowy.

A był tam wskazany okres stażu? Otrzymałaś egzemplarz praw i obowiązków?

nie było tam wskazanego okresu, a egzemplarz praw i obowiązków dostałam.

Zatem moim zdaniem nie został jeszcze określony termin rozpoczęcia stażu, jednak ja będąc na Twoim miejscu udałabym się jutro na 7-mą i najzwyczajniej w świecie upewniła się czy US podpisał już umowę z PUP i czy na pewno termin rozpoczęcia stażu to przypadkiem nie jutro.

a ja mam inne pytanie czy u Ciebie nabór na staż do UP był ogłaszany jak dostałaś skieroannie?

I faktycznie, staż zaczął się dzisiaj :)

W internecie były ogłoszenia, ogólnie bardzo dużo staży przyznają teraz u mnie w mieście, ale na zwrot kosztów dojazdu to już nie mają...

Magdalena765 a na ile miesięcy pup dał ci ten staż ?

Magdalena765 napisał:
I faktycznie, staż zaczął się dzisiaj
A jednak! Dziwi mnie tylko dlaczego nikt Ci w PUP jasno nie "wyłożył", że od jutra zaczynasz.

Ponadto pani w kadrach sprawdziła dziś na umowie, że oficjalna data rozpoczęcia stażu to 02.03 i sprawdziła na jak długo, bo też nie wiedziała.

A skierowanie podpisano Ci w US z datą dzisiejszą?
Magdalena765 napisał:
pani w kadrach sprawdziła dziś na umowie, że oficjalna data rozpoczęcia stażu to 02.03
Magdalena765 napisał:
W czwartek (26.02) dostalam skierowanie na badania lekarskie z US, w pt (27.02) je wykonałam, dziś (tj. wtorek 03.03.) stawiłam się w PUP
Czemu nie stawiłaś się w PUP od razu po wykonaniu badań lekarskich tj. w poniedziałek (2.03)?

Ostatnia edycja:
Ponieważ do PUP kazano zgłosić się trzeciego, skierowania nie mam jeszcze podpisanego, zresztą tak jak pozostałym dwóm dziewczynom, a skierowanie będzie podpisane jutro i wtedy też pojedziemy je zwrócić.

A na skierowaniu jest miejsce na wskazanie daty jego wypełnienia przez pracodawcę?
Pozostałe dokumenty w PUP wypełniałaś z datą wtorkową (03.03.2015)?
Pytam, żebyś nie miała kłopotów dlaczego nie stawiłaś się na staż w poniedziałek jeśli zaświadczenie od lekarza dostałaś w piątek.

Tak, jest takie miejsce, a pozostałe dokumenty z datą wtorkową. Czyli istnieje możliwość, że PUP się pomylił? Gdy odbierałam skierowanie na badania w US, to pani wiedziała, że we wt mamy się zgłosić po skierowanie na staż do PUP.

Skoro zgodnie z umową z PUP miałyście zacząć od poniedziałku, to tak powinno wszystko zostać dograne i podpisane. Dokumenty powinny zostać podpisane najpóźniej w poniedziałek rano, a staż rozpoczęty w poniedziałek... jedyny wyjątek stanowiłoby to, gdybyś nie zdążyła do poniedziałku wykonać badań lekarskich, ale zaświadczenie od lekarza masz z datą 27.02.2014r.
Jutro z samego rana skonsultuj się i z pracodawcą i z PUP co masz zrobić z poniedziałkiem 02.03, skoro już wtedy powinnaś być na stanowisku pracy, a nie byłaś.
Podpisać się w tym dniu na liście obecności nie możesz, bo na stażu nie byłaś, badań lekarskich wtedy też nie wykonywałaś... a umowa już obowiązywała. Na szczęście w PUP podpisałaś dokumenty we wtorek. Podejrzewam, że poniedziałek będzie dla Ciebie i pozostałych dwóch stażystek dniem nieobecności usprawiedliwionej niepłatnej.

Dziękuję za radę, tak też jutro zrobię :)

Powrót