Skierowanie na test a jego wykonanie.

• Autor wątku Autor wątku VINXTER
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VINXTER

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jakie są konsekwencje gdy lekarz POZ skieruje jakąś osobę na wykonanie testu, a osoba skierowana takiego testu nie wykona? W chwili zlecenia testu nakładana jest 10 dniowa kwarantanna (czyli w sumie traktuje się jak by osoba była dodatnia) i czy jeżeli nie wykona się testu to cała procedura kończy się po tych 10 dniach.

Pozdrawiam

Tak naprawdę nie ma konsekwencji prawnych, jeśli spędzisz te 10 dni na kwarantannie.
Jeśli go jednak wykonasz i wynik będzie negatywny - nie będziesz musiał spędzać 10 dni na kwarantannie.
A jeśli wykonasz i będzie pozytywny - spędzisz 10 dni w izolacji + osoby z bliskiego kontaktu będą miały +7 dni (czyli łącznie 17 dni) kwarantanny.

Czyli lepiej nie wykonywać testu jeśli czujesz się dobrze. Dzięki temu domownicy unikną kwarantanny

Będą chodzić zarażać nawet nie wiedząc (albo godząc się z tym, że mogą zarażać).

grzesiek9020 napisał:
Czyli lepiej nie wykonywać testu jeśli czujesz się dobrze. Dzięki temu domownicy unikną kwarantanny

Lepiej jest wykonać test, nawet jeśli czujesz się dobrze. Mimo, że Ty spędzisz te 10 dni w izolacji, Twoi domownicy, którzy będą mieli z Tobą kontakt mogą roznosić wirusa, mimo tego, że też czują się dobrze.

Ponadto, test jest zlecany z jakiegoś powodu. To nie jest tak, że lekarz wystawia skierowanie na wymaz, bo ma taką ochotę. Ma podstawę zlecenia wykonania tego badania. I zarówno Ty, jak i Twoja rodzina powinniście dbać o dobro Wasze, Waszych bliskich i innych ludzi.

Mam taką prace że w ostatnich 4 tygodniach miałem kontakt co najmniej z 10-15 osobami pozytywnymi a mimo wszystko ja jak i moja rodzina jest zdrowa (nie wykazuje żadnych objawów).

Jeśli złapie cię już jakaś infekcja to lepiej przetrzymać to w domu niż zgłaszać się do lekarza.

grzesiek9020 napisał:
Mam taką prace że w ostatnich 4 tygodniach miałem kontakt co najmniej z 10-15 osobami pozytywnymi a mimo wszystko ja jak i moja rodzina jest zdrowa (nie wykazuje żadnych objawów).

Jeśli złapie cię już jakaś infekcja to lepiej przetrzymać to w domu niż zgłaszać się do lekarza.

Miałeś bliski kontakt z osobami z potwierdzonym wynikiem testu? I sam miałeś robiony wymaz na potwierdzenie, że jesteś zdrowy?

Powrót