Skład komisji ds. rozpatrzenia wniosków

• Autor wątku Autor wątku AnjulaC.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnjulaC.

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Chciałam spytać kto może należeć do komisji rozpatrującej wnioski o przyznanie stażu czy też innej formy pomocy dla bezrobotnych ?
Czy muszą to być pracownicy z licencją np. pośrednicy pracy czy też doradcy zawodowi czy też każdy pracownik UP może być członkiem tej komisji ?

Ostatnia edycja:
Nie jest to sformalizowane, tak jak i ustawodawca nie narzuca powoływania w celu rozpatrywania wniosków komisji. Ustawodawca upoważnia do wydawania opinii w zakresie organizacji np. stażu starostę. Starosta upoważnia do działania w jego imieniu Dyrektora PUP i to tam zapada decyzja w zakresie trybu rozpatrywania wniosków... może być to jednoosobowo Dyrektor PUP lub powołana w tym celu komisja.
Jeśli w danym PUP funkcjonuje komisja, to członkami komisji powinny być pracownicy mający wiedzę o aktualnym rynku pracy oraz o sytuacji bezrobotnego, czyli np. pośrednik pracy czy doradca zawodowy. O dokładnym składzie komisji decyduje z reguły Dyrektor PUP lub Powiatowa Rada Zatrudnienia/Rynku pracy. Niejednokrotnie zdarza się, że w skład takiej komisji wchodzą także członkowie ww. Rady.

Ostatnia edycja:
No tak ale w UP pracuje mnóstwo osób które nie są wprost zaangażowane w obsługę bezrobotnych są to przykładowo specjaliści ds. szkoleń bhp. zajmujący się zamówieniami publicznymi, windykacją należności UP,pomocą publiczną,kontrolą wewnętrzną w UP, oprócz tego księgowe, sekretarki, obsługa prawna UP itd.
Oni raczej nie są powoływani do tej komisji, przynajmniej tak myślę.
A czym tak naprawdę różni się praktycznie a nie teoretycznie pośrednik pracy od doradcy zawodowego.
Pośrednik pracy może nas sprofilować czy może to zrobić tylko doradca zawodowy ?

Ostatnia edycja:
O tym, który pracownik wchodzi w skład komisji decyduje Dyrektor PUP. Ale nie podejrzewam, żeby powołał do komisji np. pracownika zajmującego się rejestracją bezrobotnych czy księgową, ponieważ nie mają ani wystarczającej wiedzy ani doświadczenia, aby opiniować tego typu wnioski.
Ja stawiam na pracowników działów/departamentów/wydziałów zajmujących się pośrednictwem pracy, poradnictwem zawodowym, obsługą instrumentów rynku pracy, programów, projektów realizowanych ze środków UE. To oni mają największe kompetencje, aby ocenić zasadność zorganizowania danego stażu u pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Chodzi mi o tę komisję bo chcę się dostać do UP na jakieś stanowisko ale wiadomo że doradcą czy pośrednikiem od razu nie będę ale jest dużo ogłoszeń co do naboru na inne stanowiska.
Mój PUP zatrudnia ponad sto osób a nie jest to PUP dużego miasta na jego stronach często też są ogłoszenia o pracę.
Zastanawiałam się więc czy miałabym szansę na uczestniczenie w pracach takiej komisji.
UP a szczególnie PUP-y zatrudniają mnóstwo urzędników więc może się dostanę bo są częste wakaty i dużo ogłoszeń z pracą na stronach pup-ów.

Ostatnia edycja:
Nawet jeśli dostaniesz się do pracy na stanowisko pracy w jednej z komórek, którym wymieniłam w poprzednim poście, nie jest powiedziane, że od razu zostaniesz powołana do składu komisji.
Komisja to organ opiniodawczy, zatem jej członkowie muszą posiadać wiedzę, doświadczenie i orientację zarówno w bieżących trendach na rynku pracy i kwalifikacjach osób bezrobotnych zarejestrowanych w PUP. Musi ich po prostu znać, a na to trzeba czasu. Niejednokrotnie skład takiej komisji jest stały (imienny) i w jej skład mogą wchodzić tylko 1-2 konkretnych pracowników danej komórki.
Wierz mi, bycie członkiem komisji to nie zawsze prestiż... może chwilowa odskocznia od ciężkiej i niedocenianej pracy z klientem, bo teoretyk (osoba niemająca styczności z klientem) nie jest w takiej komisji potrzebna.

Powrót