Skladka rentowa w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku gnox4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gnox4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

mam takie pytanie: po jakim czasie polski pracownik zatrudniony legalnie w Niemczech, placacy podatki, wszystkie skladki itp. ma prawo do renty? Czy np. po 7 latach pracy w Niemiczech (i powrocie do PL) przysluguje mi prawo do niej prawo?
Jezeli ktos pracuje za krotko, to czy moze jakos odzyskac te pieniedze, ktore byly przeznaczane na skladki rentowe?

Z gory dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam,
Grzegorz

Na przykład w Niemczech pracujesz 7 lat w Polsce miałeś 23 lata pracy
razem masz 35 lat pracy w Polsce mógłbyś iść od 60 lat na emeryturę. W Niemczech wiek emerytalny to 65 lat gdy go osiągniesz wtedy z Niemiec otrzymasz emeryturę 65 lata
to jest za te 7 lat pracy. Załatwiasz to przez Opole trwa to 9-13 miesięcy.
W Niemczech składasz papiery o emeryturę w Deutsche Rentefazyhrung
Oni wysyłają wtedy twoje lata pracy do Polskiego ZUS W Niemczech też to trwa 1 rok
zanim dotrze do Polski więc czym szybciej tym lepiej.
Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Oddział Wojewódzki w Opolu
Wydział Realizacji
Umów Międzynarodowych
ul. Wrocławska 24
45-701 Opole

Centr/0774511070
0774511020 emerytury--- przerwa 11-11/20
0774511—681 info.
- 758 info
- 761 info

Ok, rozumiem.
jaki jest jednak minimalny czas pracy w Niemczech aby otrzymac swiadczenie po osiagnieciu tych 65-iu lat?
Czy jezeli byloby to, powiedzmy 5 lat, a ktos przeprecuje tylko 4.5 roku, to czy ma szanse odzyskac skladki, czy one po prostu przepadna?

Jescze raz dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam,
Grzegorz

Nie wliczają zdaje mi się tylko pracy sezonowej w Niemczech do 3 miesięcy.
A tak jest wliczany każdy przepracowany rok w Niemczech o ile miałeś
Legitymacje Sozialversicherungsausweis ale w Niemczech musisz
Wystąpić i wypełnić wszystkie formularze odnośnie czasu pracy w Niemczech
to załatwisz w Deutsche Rentefazyhrung ,Odnośnie wycofania opłaconych składek nie słyszałem . Gdzieś czytałem że praca za granicą jest liczona 5 lat jako 50-100e
miesięcznie

Sprawy międzynarodowe
Płacili Państwo składki emerytalno-rentowe za granicą? Chcieliby Państwo spędzić jesień życia za granicą, ale obawiają się potrąceń z renty czy emerytury? Studiują Państwo za granicą lub tam mieszkają i chcieliby od tej chwili otrzymywać rentę czy emeryturę z Niemiec? Przygotowany przez nas zestaw pytań i odpowiedzi pomoże Państwu wyjaśnić wiele kwestii związanych z rentą czy emeryturą oraz sprawami międzynarodowymi.
Pracowałem w różnych państwach. Od kiedy mam prawo korzystać z renty lub emerytury?
Nie ma jednego progu wieku emerytalnego. Instytucje ubezpieczeniowe każdego z państw oferują renty i emerytury zgodnie ze swoimi krajowymi przepisami. Może się zdarzyć, że z jednego państwa może Pan już teraz otrzymać rentę lub emeryturę, a z innego jeszcze nie. Aby nie ponieść strat, Pan odpowiednio wcześniej zasięgnąć informacji na temat swoich praw w instytucjach ubezpieczeniowych w każdym z państw. Zalicza się do tego również informacja w sprawie odpowiedniego terminu złożenia wniosku o rentę lub emeryturę.
Jestem obywatelem belgijskim, zamieszkałym w Belgii. Opłacałem składki na ubezpieczenie rentowo-emerytalne przez 10 lat w Niemczech i 25 lat w Belgii. Skąd będę w przyszłości otrzymywał rentę lub emeryturę?
Wypłata skonsolidowanej renty lub emerytury za całkowity okres ubezpieczenia jest niemożliwa. Każde z państw, a więc w tym przypadku Belgia i Niemcy, będą wypłacać osobne renty lub emerytury. Po osiągnięciu wieku emerytalnego będzie więc Pan otrzymywał dwie różne renty lub emerytury ze względu na wiek.
Początkowo byłam obywatelką niemiecką, teraz mam obywatelstwo amerykańskie. Przed wyjazdem pracowałam przez 8 lat w Niemczech i płaciłam składki emerytalno-rentowe. Czy mogłabym już teraz otrzymać wypłatę swojej emerytury w określonej wysokości?
W tym przypadku zwrot składek nie jest możliwy, ponieważ wpłaciła już Pani w Niemczech składki za minimalny okres 5 lat. Po ukończeniu 65. roku życia może Pani złożyć wniosek o niemiecką emeryturę. To, czy prawo do renty może być nabyte wcześniej, zależy od zakresu składek w amerykańskim ubezpieczeniu rentowo-emerytalnym.

Podczas nauki w Niemczech wypłacano mi rentę rodzinną dla sierot. Teraz chciałbym rozpocząć studia w Austrii. Czy mogę nadal otrzymywać tę rentę?
Renta rodzinna dla sierot może być w zasadzie wypłacana również w okresie studiów za granicą. Jest to jednak możliwe pod warunkiem, że studia pochłoną większość czasu i pracy. Jeśli osoba zmarła poza okresami ubezpieczenia w Niemczech wpłacała również składki w innym państwie członkowskim, mamy do czynienia z sytuacją szczególną.
Za niespełna 2 lata chciałabym przejść na emeryturę, a potem być może osiąść za granicą. Czy moja emerytura może być wpłacana także na moje konto za granicą?
Wypłata emerytury za granicą jest w zasadzie możliwa. Sposób płatności zależy od przepisów obowiązujących w państwie pobytu. Tak więc istnieje możliwość wpłacania emerytury na konto zagraniczne, lub w postaci czeku wystawionego dolarach amerykańskich (US $). Nie możemy jednakże ponieść kosztów Pani konta za granicą lub związanych z realizacją czeku. Nie ma także możliwości pokrycia kosztów wahań kursów walut, które mogą się ujawnić podczas przewalutowania. Proszę także wziąć pod uwagę fakt, że pobyt za granicą może mieć wpływ na wysokość Pani emerytury lub renty za granicą. Nie da się temu zapobiec, nawet jeśli zachowa Pani swoje niemieckie konto. Aby uniknąć przykrych niespodzianek, powinna Pani odpowiednio wcześniej zasięgnąć także informacji na temat swoich praw rentowo-emerytalnych za granicą.
Mam niemieckie obywatelstwo i zamierzam zamieszkać w Hiszpanii. Czy przysługuje mi prawo do dalszego wpłacania składek do niemieckiego ubezpieczenia rentowo-emerytalnego?
Jako obywatel niemiecki z pobytem zwyczajowym za granicą jest Pan uprawniony do dobrowolnego ubezpieczenia. Warunkiem jest ukończenie 16 lat oraz brak obowiązku ubezpieczenia Pana w Niemczech.
Przed kilkoma laty wyjechałem do USA. Wcześniej przez prawie 20 lat płaciłem składki rentowo-emerytalne w Niemczech. Czy na tej podstawie mogę otrzymywać emeryturę, nawet jeśli nie będę już Niemcem?
Tak, jako Amerykanin może Pan otrzymać emeryturę w pełnym wymiarze. Wprawdzie cudzoziemcy otrzymują niemiecką emeryturę za granicą w takim przypadku tylko na podstawie okresów składkowych i tylko w wymiarze do 70 %, jednakże w myśl umowy o ubezpieczeniach społecznych zawartej z USA Amerykanom należy tak samo jak Niemcom wypłacać pełną emeryturę. Tego typu regulacje funkcjonują także w odniesieniu do innych państw.

Zawsze pracowałem w Düsseldorfie, a teraz przechodzę na emeryturę. Chciałbym spędzić jesień życia na Majorce. Czy jako Niemiec muszę obawiać się potrąceń emerytury?
W tym konkretnym przypadku – nie. Ograniczenia funkcjonują w odniesieniu do okresów składkowych i zatrudnienia, zebranych poza obecnym terytorium RFN lub tych, które zostały uznane na podstawie ustawy o rentach wypłacanych wygnańcom, uciekinierom i bezpaństwowcom (FRG). Przykładowo więc okresy w dawnej Rzeszy Niemieckiej czy w państwach dawnego bloku wschodniego. W przypadku obecnego wyjazdu nie można już otrzymać wypłat za ten okres. Dotyczy to także Niemców, nawet jeśli przebywają w Unii Europejskiej.
Jestem imigrantem z kontyngentu rosyjskiego i będę się ubiegać o niemieckie obywatelstwo. Czy przy naliczaniu renty zostaną uznane moje studia, czas wychowywania dzieci i okres pracy w Rosji?
Ustawa o rentach wypłacanych wygnańcom, uciekinierom i bezpaństwowcom (FRG) umożliwia w określonych przypadkach zaliczenie okresów zagranicznych („obcych”) do niemieckiego ubezpieczenia rentowo-emerytalnego. Dotyczy to jedynie określonych osób. Są to przed wszystkim osoby uznane za wypędzone lub późniejsi wysiedleńcy oraz inne (mniejsze) grupy osób (zostały one dokładnie opisane w ustawie). Imigranci z kontyngentu się do nich nie zaliczają. Również uzyskanie obywatelstwa niemieckiego nie uprawnia do świadczeń zgodnie z tą ustawą (FRG). Dlatego też zebrane w Rosji okresy zatrudnienia i wychowywania dzieci nie mogą być uwzględnione w niemieckim ubezpieczeniu rentowo-emerytalnym. Inaczej wygląda sprawa z okresem studiów. Są one uwzględniane, nawet jeśli ich okresy zostały zebrane za granicą. Mając jedynie okres studiów, nie może Pan jednak uzyskać praw rentowo-emerytalnych. Będą one uznawane tylko w połączeniu z niemieckimi okresami składkowymi.

Przed 20 laty opuściłem Niemcy i od tej pory już nie dbałem o swoją rentę i emeryturę. Czy w tej sytuacji składki opłacane przeze mnie do wyjazdu przepadły?
W przypadku przeprowadzki za granicę nie traci się składek wpłaconych na ubezpieczenie rentowo-emerytalne. Są one zachowane aż do momentu osiągnięcia przez ubezpieczonego wieku emerytalnego. Aby sprawdzić, czy zostały zapisane wszystkie okresy ubezpieczenia, może Pan wystąpić z wnioskiem o informację na temat stanu Pana konta ubezpieczeniowego. Proszę pamiętać, że informacja będzie wysłana na adres figurujący w dokumentach ubezpieczeniowych. Jeśli nie mamy Pana obecnego adresu za granicą, proponujemy, by zwrócił się Pan z wnioskiem o informację na piśmie, podając swój aktualny adres.
Przez cztery lata studiowałam za granicą. Czy ten okres zostanie zaliczony do emerytury? A może powinnam zdecydować się na opłacanie dobrowolnych składek?
Okres studiów za granicą – podobnie jak nauka w Niemczech – może być wliczony jako tzw. okres zaliczeniowy. W tym przypadku istnieje jednak ograniczenie czasowe. Jeśli studia będą ukończone jako studia niestacjonarne, to mogą być uznane tylko wtedy, gdy pochłaniają one większość czasu i pracy.

marian1 napisał:
Początkowo byłam obywatelką niemiecką, teraz mam obywatelstwo amerykańskie. Przed wyjazdem pracowałam przez 8 lat w Niemczech i płaciłam składki emerytalno-rentowe. Czy mogłabym już teraz otrzymać wypłatę swojej emerytury w określonej wysokości?
W tym przypadku zwrot składek nie jest możliwy, ponieważ wpłaciła już Pani w Niemczech składki za minimalny okres 5 lat. Po ukończeniu 65. roku życia może Pani złożyć wniosek o niemiecką emeryturę. To, czy prawo do renty może być nabyte wcześniej, zależy od zakresu składek w amerykańskim ubezpieczeniu rentowo-emerytalnym.

Witam,

czyli wynika z tego, ze graniczny okres oplacania skladek to 5 lat? Jezeli place krocej, to moge sie ubiegac o wczesniejsza wyplate?

Pozdrawiam,
Grzegorz

Od 1 miesiąca wszystko co potem jest liczone do okresu pracy w Niemczech

Ostatnia edycja:
Powrót