Sprawy międzynarodowe
Płacili Państwo składki emerytalno-rentowe za granicą? Chcieliby Państwo spędzić jesień życia za granicą, ale obawiają się potrąceń z renty czy emerytury? Studiują Państwo za granicą lub tam mieszkają i chcieliby od tej chwili otrzymywać rentę czy emeryturę z Niemiec? Przygotowany przez nas zestaw pytań i odpowiedzi pomoże Państwu wyjaśnić wiele kwestii związanych z rentą czy emeryturą oraz sprawami międzynarodowymi.
Pracowałem w różnych państwach. Od kiedy mam prawo korzystać z renty lub emerytury?
Nie ma jednego progu wieku emerytalnego. Instytucje ubezpieczeniowe każdego z państw oferują renty i emerytury zgodnie ze swoimi krajowymi przepisami. Może się zdarzyć, że z jednego państwa może Pan już teraz otrzymać rentę lub emeryturę, a z innego jeszcze nie. Aby nie ponieść strat, Pan odpowiednio wcześniej zasięgnąć informacji na temat swoich praw w instytucjach ubezpieczeniowych w każdym z państw. Zalicza się do tego również informacja w sprawie odpowiedniego terminu złożenia wniosku o rentę lub emeryturę.
Jestem obywatelem belgijskim, zamieszkałym w Belgii. Opłacałem składki na ubezpieczenie rentowo-emerytalne przez 10 lat w Niemczech i 25 lat w Belgii. Skąd będę w przyszłości otrzymywał rentę lub emeryturę?
Wypłata skonsolidowanej renty lub emerytury za całkowity okres ubezpieczenia jest niemożliwa. Każde z państw, a więc w tym przypadku Belgia i Niemcy, będą wypłacać osobne renty lub emerytury. Po osiągnięciu wieku emerytalnego będzie więc Pan otrzymywał dwie różne renty lub emerytury ze względu na wiek.
Początkowo byłam obywatelką niemiecką, teraz mam obywatelstwo amerykańskie. Przed wyjazdem pracowałam przez 8 lat w Niemczech i płaciłam składki emerytalno-rentowe. Czy mogłabym już teraz otrzymać wypłatę swojej emerytury w określonej wysokości?
W tym przypadku zwrot składek nie jest możliwy, ponieważ wpłaciła już Pani w Niemczech składki za minimalny okres 5 lat. Po ukończeniu 65. roku życia może Pani złożyć wniosek o niemiecką emeryturę. To, czy prawo do renty może być nabyte wcześniej, zależy od zakresu składek w amerykańskim ubezpieczeniu rentowo-emerytalnym.