składka zdrowotna wstecz?

• Autor wątku Autor wątku laxi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

laxi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam takie pytanie. Czy dobrowolną składkę zdrowotną do NFZ, można opłacić wstecznie, np. kilka miesięcy? Czy istnieje taka możliwość? bardzo proszę o odpowiedź.

Jeśli nie masz umowy zawartej z NFZem te kilka miesięcy temu, to niby na jakiej podstawie miałyby się dokonywać płatności? Nie było umowy ubezpieczeniowej, wiec nie ma składek do zapłaty.

Dziekuje bardzo za odpowiedź. Wiem że to trochę absurdalne pytanie, ale długo bym musiała opisywać dlaczego pytam, chciałam się tylko upewnić.

Mądry Polak po szkodzie? Taki sens mają ubezpieczenia, że trzeba o nie zadbać przed zdarzeniem, które ma być finansowane z ubezpieczenia. Teraz pozostaje płacić gotówką za udzielone świadczenia.

no z tym Polakiem, jest coś trochę na rzeczy. Pracuje w Niemczech, szkody jako takiej na szczęście nie było. Chce sie tam w państwowej kasie chorych ubezpeczyć, ale tam trzeba mieć ciagłość ubezpieczenia...trochę to skomplikowane. Pozostaje mu zatem prywatna kasa (bardzo droga), więc w pewnym sensie, szkoda będzie...na szczęście tylko dla portfela, , co może go uczyni bardziej zapobiegliwym i reformowalnym na przyszłość;)

Powrót